fredag, april 15, 2022

Gladast möjliga påsk!

Långfredagen var fortfarande när jag var barn en radda tysta och stillsamma timmar. Allt enligt den kristna kyrkliga traditionen. Det har inte bestått, det där förhållningssättet till påskhelgens fredag. 

En som definitivt inte håller på traditionerna, det är min novemberkaktus som just börjat blomma. Flera knoppar väntar på sin tur. Den vilsna växten ser ut att trivas i krukan som Lisa Larson designat (och som jag störtgillar).

I tulpanbacken kämpar de vidare, de älskade lökväxterna. Bladen är tilltufsade av många frostnätter och ideliga snö- och hagelskurar, men nog ska det bli blommor så småningom! Aldrig ge upp, det är stridsropet här  och på det viset påminns vi om läget i Ukraina där påsken förmodligen inte kan kallas glad. Men här ska det ju bli soligare nu ... fast nätterna hotar att fortsätta vara kyliga. 

Sol i sinnet kan man ju ha hur som helst, och då passar det väl med fem fredagsfrågor från Elisa Matilda?
 1. Vad vill du helst ha i ett påskägg? Om det handlar om godis: pomeransskal doppade i mörk choklad.  
 2. Hur skiljer sig ditt påskbord från julbord? Det är mindre. Mycket mindre.
 3. Är det någon skillnad på musten? Antar det, men jag har svårt att peka på någon som är bättre än någon annan. Brukar ta Apotekarnes, både jul och påsk. 
 4. Tar du fram något pynt? Har en fin krans på ytterdörren. Inomhus väldigt få saker framme i år. 
 5. Hur kommer att du fördriva långfredagen? Med en promenad, vid datorn, med en bok och framför tv:n.
 Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

 1. jag minns inte tystnaden, det gör maken... nu har vi jansson i ugnen, vår favorit, ungdomarna gillar inte, maken har redan hunnit med ägg och sill... det blev lite påskgodis kvar till oss vuxna, när jag gjorde små påsar (ej ägg för de reste iväg) till barnbarnen. Vissa år fyller jag år, då blir det mer pynt, jo det blir ganska lugnt (på söndag tänkte vårt barnbarn komma, barnvaktsuppdrag, jag tar nattpasset, mormor dagpasset)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har det rätt tyst ändå ... men så fint väder, man blir glad! Barnbarnen har fått påskpresenter men inga ägg, de är ju inte i godisåldern än! Och mina egna barn förser sig med godis utan hjälp.

   Radera
 2. jag minns att en fick hålla sig på mattan under långfredagarna som i övrigt ofta innebar musik eftersom både pappa och jag sjöng i kör. kaktusar saknar tidsuppfattning, men det kan en ju finna sig i. väldigt fin kaktus i fina krukan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöker komma ihåg när det där med långfredagarna luckrades upp men minns inte. Det var en stor förändring när man kunde gå på bio på långfredagen, det minns jag! Roligt att du också gillar min kaktus. Och krukan.

   Radera
 3. November kaktus är väl samma som påskkaktus, så den blommar ju helt rätt!
  Önskar dig en riktigt GLAD PÅSK!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men en påskkaktus borde väl ha gula blommoR?Ingen ordning på min, men fin är den ju! Fin helg hoppas jag att du också får.

   Radera
 4. Låter som en trevlig avkopplande långfredag. Trevlig påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen inte klaga! Det blev en lång stund i solen också, med bok i öronen!

   Radera
 5. Det lät som en trevlig långfredag! Fin dörrkrans. Ha en Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solen kom och då blev påsken med ens mycket gladare!

   Radera
 6. Kommer också ihåg långfredagarna förr, klassisk musik var det enda som spelades på radion. Allt var stängt kiosker, biografer, allt. Vi var 4 killar som brukade spela Monopol hela långfredagen, det var ju det enda att göra.
  Undrar när det började luckras upp. Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På 60-talet måste det väl ha lossnat, åtminstone så att man kunde se nån tragisk film på bio???? Skönt att det är över, monopol har aldrig blivit min grej heller ...

   Radera
 7. Din novemberkaktus är funtad ungefär som min. Trodde "han" hade blommat klart i slutet av mars. Men just idag hittade jag ytterliga tre stora knoppar. Krukan är fantastiskt fin. Absolut villhöver den. Ingen tvekan - så läckert!
  Äggkransen på ytterdörren är väldigt smakfull och snygg:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du villhöver en sån kruka kan du troligen hitta en i Gustavsberg, i fabriksbutiken. Tror de görs fortfarande.

   Radera
 8. Jag var ju tvungen att kolla min knäppa novemberkaktus som blommade både i februari och i mars, men nu, nej inget.
  Jag har aldrig haft en påskkrans på dörren, men din var snygg!
  Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är absolut min första och sista dörrkrans av påsktyp, kommer inte att skaffa nån ny när denna har kraschat!

   Radera
 9. Kul med din kaktus som går sin egen väg. Min gör det också. Kanske är din en kombo av påsk och novemberkaktus . Tror jag har en liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får vara glad att de blommar nån gångöver huvud taget, det lönar sig ju inte att skälla på en krukväxt, det inser t o m jag!

   Radera
 10. Växte upp med mormor som var världens goaste, men långfredagen! Inget att se på teve, kortspel var förbjudet, den dagen var verkligen lång!Snart har du en blommande fin tulpanrabatt! Trevlig fortsättning

  SvaraRadera
 11. Jag har både hemma och på jobbet novemberkaktusar som också blommar nu... De är lite skumma. Vilken fin krans du har på dörren!

  SvaraRadera