fredag, april 01, 2022

När kriget kryper närmare

Det pågår ett krig i Europa. Ett krig som på olika sätt kryper inpå oss, även om åtskilliga mils avstånd gör att vi inte ser och hör bomberna och förstörelsen annat än i medierna. Miljoner människor har drivits från sina hem, bostäder som i många fall ligger i ruiner och aldrig mer kan bebos. Krossade ligger alla minnen, alla ägodelar, allt man tidigare tagit för självklart  precis som vi gör i dag, i våra hem, i trygga(?) Sverige ...

Hit anländer också flyktingar i en ganska strid ström. Tomhänta. De behöver bostäder, skolor, kläder, jobb, allt på en gång och utan förberedelser. I vårt hus har en kvinna, med en sexårig son, från Ukraina fått tillfällig bostad hos en familj med egna barn i samma ålder. De har fått kläder (mina var tyvärr för stora), leksaker, hjälp med allt möjligt. Trots allt verkade det ganska lovande.

Tills i går. Då kom verkligheten obönhörligen ikapp dem som flytt. Kvinnan fick beskedet att den 18-årige sonen, lillpojkens storebror som inte fick lämna sitt hemland eftersom han var man mellan 18 och 60 och en kraft att räkna med i kriget, hade dödats. 

Så kryper eländet inpå oss, nära, obevekligt, gränslöst sorgligt. Svårt att ta in, trots att det är lätt att inse, att många mammor får samma besked. Vilket också gäller otaliga ryska mödrar som aldrig velat sända sina söner ut i kriget. Det borde inte få hända.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Krig styrs bara av galningar. Usch, så fruktansvärt!
  Sorg.

  SvaraRadera
 2. Dessa krig. Borde vara allas rätt att bestämma om man vill vara med eller ej! Jag känner med ilska. Detta snack om att försvara sitt land. Viktigare är att skydda ditt eget liv... för framtiden och för familjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krig kan bara medföra elände. Inget annat. Ingen ära, inga tjusiga segrar att fira. Bara elände.

   Radera
 3. Krig är fruktansvärt grymt och ju närmare det kommer oss ju mer sårbart blir allt. En fruktansvärd tragedi och stort elände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när man sen tänker på att detta är "bara" ett fall ... av tusentals ...

   Radera
 4. Nej, det borde inte få hända. Bra sammanfattat. Det går inte ens att förstå hur man känner det som mamma. när ens son blivit dödad i KRIG.
  Oändligt sorgligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att förlora ett barn i krig verkar så "onödigt" - det finns olika sorters katastrofer, denna är helt orsakad av onda människor. Så obegripligt sorgligt.

   Radera
 5. Guuuu så hemskt! Dwet borde verkligen inte få hända, ändå gör det det. Å hur ska vi få slut på kriget. Har inga svar, och tyvärr är jag inte ensam om att inte kunna svara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kriget tar inte slut förrän Putin gör det, så tror jag. Och hoppas och undrar: ska verkligen ingen städa i Kreml?

   Radera