lördag, april 23, 2022

Veckans mening – om relationer

Att leva i en relation, som ett äktenskap, är inte alltid enkelt. Det vet vi, om inte av egna erfarenheter så av oändligt många litterära skildringar. Jämställdhet är inte ett begrepp som existerat särskilt länge, och även om begreppet finns är det ingenting som säger att det respekteras. På jakt efter Veckans mening, i Skriv-Roberts efterföljd, läser jag Édouard Louis bok om sin mor, "En kvinnas frigörelse"(Combats et metamorphoses d'une femme) och det är sannerligen inte en skildring av äktenskaplig lycka, varken första eller andra gången hon gifter sig. Snarare utkämpas ett krig mellan kontrahenterna, och barnen tvingas se på. Vilket blir minnen för livet, minnen de säkerligen helst hade velat vara utan. Scener alla vill slippa, faktiskt. Gott om meningar som motsvarar kravet på att man som läsare ska hejda sig ett aldrig så kort extra ögonblick. Jag väljer en som handlar inte direkt om missbruk och våld, men om psykisk misshandel:

Ofta vägrade han att prata med henne dagar i sträck, utan anledning.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. tyckte mycket om Édouard Louis bok, handlar ju om mammans frigörelse, hur hon växte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ovanligt: det gick bättre, inte utför!!!

   Radera
 2. i Lundströms bokradio idag hade Marie Göranzon och Olof Wretling en diskussion om Vem dödade min far? av Édouard Louis. mycket intressant. ska läsa boken om modern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, han har skrivit om fadern också! Hade inte en aning om det.

   Radera
 3. Ligger och läser en bok jag hämtade på biblioteket idag. Plötsligt känner jag igen meningen från detta inlägg. Märkligt sammanträffande att jag läser den boken just idag.

  SvaraRadera
 4. Visserligen kan relationer stundtals vara en stor utmaning men så sorgligt med så mycket psykisk misshandel som finns i dem och som tyvärr nog alltid funnits.
  Har inte läst boken men ska nog göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en tunn sak, du läser den snabbt.

   Radera
 5. Det låter som ett förfärligt äktenskap.

  SvaraRadera