söndag, maj 13, 2018

Varning på en skyltsöndag

I decennier har jag tillbringat avsevärd tid i närheten av något som nu, plötsligt, visar sig vara en hälsofara, en läskigt kontaminerad miljö.
Där nere porlar bäcken som den alltid har gjort, på väg rakt genom Barndomslandet. Men uppe vid vägkanten där stigen börjar sitter den, skylten jag aldrig tidigare sett: en allvarlig varning!

Uppenbarligen har man av en eller annan anledning sett sig nödsakad att kolla vad som eventuellt döljer sig här, i vad jag alltid trott vara tämligen orörd natur, besökt av några bävrar och kanske en törstig älg eller två. I själva verket har här funnits ett silververk. Jo, gruvan är välbekant, men den ligger ett par kilometer bort.

Nu står det här i klarspråk: här kan finnas gruvavfall som innehåller bly, kadmium, arsenik, silver, koppar och zink. Barn ska hindras från att stoppa stenar och grus i munnen. Man ska tvätta händerna om man rört vid saker på marken här. Och det är i lag förbjudet att ta med sig något härifrån.
Så fel man kan ha när man trott sig vara på säker grund, i så många år!

Men nu blev det i alla fall ett purfärskt bidrag till Skyltsöndag, bloggstafetten som numera hanteras av bloggarkollegan BP.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Men fy så trist! Vissa skyltar vill man verkligen inte se. Antar att plocka bär och svamp i höst inte är världens bästa idé heller.

  Så vad händer nu där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just här har jag aldrig hittat vare sig svamp eller bär. Tror inte att något kommer att hända hur som helst.

   Radera
  2. Kanske det är därför det inte finns något ätbart. Tur det, egentligen.

   Radera
 2. åj, vem gör på detta vis??!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunen - men jag undrar hur man kommit fram till detta, först nu?

   Radera
 3. Trist. Och området kommer inte att saneras antar jag.

  SvaraRadera
 4. Gud så konstigt! Var sitter skylten? Måste vara någonstans på Söder antar jag. Läbbigt om du frågar mig, speciellt om skylten har kommit upp nyligen och man innan den sattes upp "oskyldigt" promenerade där utan att ha en aning om att det var "farligt". Vet inte varför jag tänker på Tjernobyl, men det gör jag...
  Du ser, det finns skyltar överallt. även på ställen där man mint anar det eller ens vill ha sådana varningar.

  Tusen tack för den pinfärska skylten och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte alls på Söder! När jag skriver om "Barndomslandet" handlar det om Värmland.

   Radera
 5. Ja kära nån så det kan bli. Men du lever och har hälsan, bara att tacka sin lyckliga stjärna! Vi har många varningsskyltar här, kalkgruvor och en gammal pappersfabrik som läckt både det ena och det andra o man har bollat ärendet mellan olika instanser i många långa år för vem vill ta kostnaden för saneringen? Nä just det, ingen...Ha en skön vårvecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte hört att någon tagit skada av det som verkar finnas i backen på det där stället. Som tur är. Önskar dig också en fin vecka, vilket väder!!!!!

   Radera