tisdag, januari 08, 2019

Alla kvinnors favorit (?)

Anders Rosén och Nahid Persson. Bild från SVT.
Han heter Anders. Han är snygg, vältränad, vältalig. Kan laga god mat. Resvan. Vet en del om viner. Har ett mysigt litet hus lite avskilt från stadens brus. När han ler glittrar ögonen. Det är oerhört lätt att falla för Anders, ett enda stort maskulint charmtroll!

Problemet är att det är så många kvinnor/tjejer som gör det. Och de gör det samtidigt. En av dem är dokumentärfilmaren Nahid Persson. Hon bestämmer sig för att hon vill göra en film om Anders, och han är med på noterna. Det blir en skildring av mannen som verkar vara alla kvinnors favorit, och av hans tämligen komplicerade liv.

Huruvida det är ett beslut han kommer att ångra vet jag inte, men en dokumentär långfilm blev det. Ikväll kan den ses i SVT1 klockan 21 (och annars på Play), och jag tycker du ska titta om du inte har något viktigt för dig. "Anders, jag och hans 23 andra kvinnor" fick åtminstone mig att tappa hakan mer än en gång.

Känslan jag har kvar, så här kanske ett år efter biobesöket, är att vi tjejer blundar för varningssignaler, är onödigt lättlurade om vi är förtjusta. Och att män med potential att välta omkull flickor (både bildligt och bokstavligt) gärna gör det, utan att kanske inte tänka så värst mycket mer på saken, men man har kul för stunden. Inga revolutionerande slutsatser ...

Lite undrar jag dock vad själva filmmakerskan tänker så här efteråt. Hon trodde på sin relation med Anders, på sin förmåga att få in honom på bättre banor. Presenterade honom för sina barn, fick med honom till en psykolog. Hur det slutar? Det anar du. Jag tycker att vägen dit var värd att hänga med på.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. En sol- och vårare alltså? Tar mig en kik på den då. Gillar förresten också fåglar (och annat du skriver om). Kul att ha hittat en för mig ny blogg i dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Janet, välkommen! Nej ingen äkta sol-och-vårare är han. Jo, emotionellt, men inte ekonomiskt. Hoppas du kommer tillbaka!

   Radera
  2. Redan varit här typ fem gånger så här första dagen. Jag blir definitivt kvar!

   Radera
 2. Kanske jag kollar, men redan nu kan jag säga att han absolut inte är min typ. Jag hade nog inte gått i de 23 kvinnors fotspår kan jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg om hela filmen. Fascinerande historia. Och tack och lov att man/vi inte finns bland de "drabbade"!

   Radera
 3. Åh, det har jag inte uppmärksammat - men den ska jag absolut se! Tack för tipset. Jag har läst om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var fascinerande även i repris!

   Radera
 4. en får den man en förtjänar...??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjaaa ... hon gör så gott hon kan! tror jag!

   Radera
 5. Me again: Kollade större delar av programmet, men valde Stockholmsnytt och Sportspegeln ett tag istället. Kan bara säga att jag sällan sett två så naiva och ärligt talat dumma personer förut. Hans IQ måste vara ännu lägre än min, och Nahid är ju inte 18 år precis.
  Nu vet jag som sagt inte hur man kan bli kär i killen (tycker han är sliskig), men hur man som mogen och framgångsrik kvinna kan vara så naiv går över mitt förstånd.
  Fascinerande historia, det vet jag inte om jag skulle kalla det. Har otroligt svårt för att förstå hur somliga är funtade faktiskt. Å här förstod jag inte mycket. Men jag är kanske alltför rationellt lagt;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som tittar har ju en mer komplett bild av honom än vad hon hade inledningsvis. Och att folk som blir förälskade tappar sunda förnuftet, det har man ju sett exempel på förr ...

   Radera
 6. Tack för tipset! Har hört om den här filmen men nu finns den ju på Play. Den ska jag titta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den är intressant, på ett konstigt vis!

   Radera
 7. Tack för tipset!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så får vi se vad du tycker ...

   Radera