torsdag, januari 03, 2019

Dagens ord 42


PEPLUM

Bild från H&M
-Ser en bild i reklam för ett modeföretag. De säljer en tröja med peplum. Jag stirrar på fotot och undrar vad jag ser, utan att förstå? I mina ögon visas en stickad topp med en ganska bred volang nertill. Tror att jag har något liknande i garderoben. Kan jag, helt ovetande, äga en peplum? Kamrat Google får hjälpa. Det visar sig att ordet har sitt ursprung i grekiskans uttryck för tunika, peplos. Nu är det alltså inne igen, fast ändå långt ifrån nytt, med en sån där liten "minikjol" som avslutar tröjan. Hittar en rolig artikel om företeelsen skriven redan 2012. Idag, sju år senare, dräller det uppenbarligen av den sortens plagg igen, eller möjligen fortfarande. Och jag utökar min vokabulär med det första "dagens ord" för 2019, lite sen på bollen kanske. Men ni vet: det är ju bättre än aldrig! Och ord kan man aldrig få för många!

5 kommentarer:

 1. Nu lärde jag mig något nytt. Dels vad peplum är, dels att stilen är för romantisk för mig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul att man alltid hittar nya saker, nya begrepp! I den där artikeln jag länkar till slås det fast att peplum inte får en att se smalare ut, och att män inte gillar stilen ... :-D

   Radera
 2. det modet har jag missat, både då och nu, maken läser hindi och hittar massa intressanta ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har uppenbarligen chansen att skaffa en peplum-tröja vilken dag som helst ...

   Radera
 3. Jag sitter nu klädd och klar i min nya peplumjacka. Min man tycker att den är snygg, han skulle bara våga annat. Fick det ett par häktor i går så äntligen är den komplett. Mitt peplum är inte så stort och inte så böljande, så det framhäver inte höfterna.
  Jag kollar ju alltid Runway, så jag lärde mig ordet där för några år sedan.

  SvaraRadera