torsdag, januari 17, 2019

Tjejsnack efter 100-årsdagen

Dagny och Amie. Foto SVT.
Tjejsnack, säger folk ibland. Då avses oftast att man i ett samtal mellan kvinnor avhandlar oväsentligheter, väder, utseende, skvaller kanske. Eller gnäll på gubben därhemma, han som inte längre är Drömprinsen med stort D utan snarare en muttrande relik som knappt påminner om den virile brudgum han en gång var. Eventuellt jagar man rynkor, diskuterar mat och vikt.
Men om tjejerna passerat sin 100-årsdag med marginal, vad pratar de om då? Jo samma ämnen, faktiskt!
Det är ett unikt möte vi kan bevittna i den nya dokumentären ”Om jag sätter mig ner nu dör jag”, en film om Dagny Carlsson som vid 106 års ålder fortfarande bloggar, rör sig piggt som en vessla, är snabb i repliken och ständigt nyfiken.
Inför kameran sammanstrålar hon – för första gången på mycket länge – med en jämnårig, en hon dittills inte känt till.  Amie Sundström i Bromma är till och med ett år äldre än Dagny.  Båda damerna saknar vänner, längtar efter sällskap. /.../ När de hjälpts åt med kaffebryggaren och dukat fram både bullar och ”dammsugare” kommer tjejsnacket igång i soffan.
-Va gammal man är, hörru! är öppningsrepliken.
Hela min text om hur samtalet sedan fortsätter läser du om här, på sajten Nyfiken Grå som erbjuder gratis läsning med speciell tanke på en mogen publik. Det lönar sig att botanisera där!
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. hennes lillasyster drygt 90 år... Gagny så kvick och intelligent, fick ju inte studera förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (kalla mig inte tjej när jag fyllt hundra)

   Radera
 2. Dagny blev påkörd på övergångsställe!! utanför hemmet... hon själv kommenterar att tjejen (!) som körde pratade i mobilen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo hon var ju med i Skavlan och berättade. Har inte bloggat sen dess, faktiskt - en hjälpreda sköter bloggen.

   Radera
 3. Såg dokumentären och jag bara älskar Dagny. Otroligt pigg, vig helt klar i huvudet, rapp i käften, rolig humor med mera.
  Å jämfört med Amie såg Dagny betydligt mera välkonserverad ut. Vilken tjej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog blir man imponerad, inte minst av hennes snabba repliker! Hoppas hon repar sig efter trafikolyckan.

   Radera