måndag, januari 07, 2019

Färdiglekt?

Inte hade man sett den dagen komma. Dagen då leksaken skulle vara död. Dagen då barnen inte kastade längtansfulla blickar mot fönster fyllda av små bilar, dockor, spel, nallebjörnar, surrande och tjutande prylar som skulle få föräldranerver att gå i spinn.

Min egen installation som jag
kallar Barndom ... Den består av
gamla, en gång älskade, leksaker.
Men nu tycks det ändå ha hänt. Om branschen än inte avlidit hundraprocentigt, så har i alla fall likstelhet inträtt på en rad olika avdelningar där leksakshandlarna tidigare skurit guld med täljkniv, inte minst i december när önskelistorna till tomten skrivits klara.

När kassorna för julhandeln var färdigräknade i mellandagarna meddelade jättekedjorna BR och ToysRus  att det var dags att gå i konkurs. Presentkort och utbytbara paket som väntat under granen skulle inte ha någon framtid alls.
Just på den punkten har företaget (båda kedjorna ägs av danska Top Toy) dock fått tänka om och man håller butikerna öppna i januari för utförsäljning av sina lager.

Men grunden till krisen är ändå densamma: våra barn leker inte alls som förr. De är datoriserade, helt inkapslade i nätet, absorberade av sociala medier redan från väldigt unga år. Då fångar inte ett gammaldags pussel intresset, Barbie får inte byta kläder, dockskåp platsar bara på museum.

Samtidigt kan man tycka att den uppmärksamme borde ha sett förändringen. Visst minns vi när varuhusen hade jättestora leksaksavdelningar? När varje liten stad med självaktning hade en egen leksaksbutik? När julskyltningen hos just de där affärerna hade en sagolik dragningskraft och fick barnaögon att glittra lite extra?

Det har förvisso hunnit gå några år sedan vi gick hem från dagis för sista gången, men kanske är det så att ungar födda på 80- och 90-talen utgjorde de sista stora leksakskullarna?
Trots allt vill jag tro att barnen som är födda på den här sidan millennieskiftet ändå leker en del. Minns att pysslet på fritids var "jättekul!" och att vi kunde tillbringa timmar i sällskap av ett litet berg av lego-bitar på golvet i vardagsrummet. För att inte tala om när vi skingrade vintermörkret genom att leka sommar, fast då helt utan traditionella leksaker ...

Nu ska över femtio leksaksaffärer i Sverige, Danmark, Finland och Island slå igen. Ännu ett led i butiksdöden som breder ut sig när handeln flyttar till nätet och höga lokalhyror i kombination med låg omsättning gör det omöjigt att ge kunder direktservice i en levande miljö.

Att leka anses av pedagogisk expertis vara väldigt bra för barns utveckling. Lek har dessutom erbjudit möjligheter för barn och föräldrar att göra saker tillsammans, bara på skoj. Ska det hända igen behövs det väl ett massivt och långvarigt strömavbrott eller total genomklappning av varenda router i landet ... för annars verkar det vara så gott som färdiglekt.

Copyright Klimakteriehäxan

Fotnot: Lekia finns i alla fall kvar, med ett hundratal butiker runt om i Sverige. Tills vidare.

21 kommentarer:

 1. de små får titta en halv timme Bolibompa - förskolan har iPad, regadas tid, unga vuxna män spelar tärningsspel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min son spelade poker en tid, men det är över sen länge. Men vad är regadas?

   Radera
  2. = reglerad tid för iPad användning (och tv)

   Radera
 2. Visst är det sorgligt. Dels detta att leksaksaffärerna försvinner. Det blir mest spel för mobiler och datorer. Och sånt är kul, men borta är detta att en familj kunde samlas kring bordet för att spela Monopol eller något annat spel.

  Sedan håller jag helt med dig om detta med butiksdöden i våra städer. Den beror inte bara på näthandeln utan även på att butikerna flyttar till köpcentra utanför stadskärnan. Inte blir det bättre av att kommunledningar gör det svårare att ta sig fram med bil i centrum och ser till att ha höga P-avgifter. Kommuninvånarna förväntas ta buss eller cykel till centrum. Men vad ska man till centrum att göra i framtiden? Ett centrum utan butiker och även utan banker, för banken vill inte att man kommer in. Allt ska skötas på nätet. Kvar blir restauranger och kanske några fastighetsbyråer. Och man kan väl inte gå ut och äta på restaurang varje dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt överens.Men inte ens stora köpcentra verkar gå så lysande längre - såg just att jättestora Arninge centrum tydligen tappat massor med affärer.
   Vet inte om du såg att jag varit inne på temat nyligen? https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2018/11/gor-en-insats-hejda-butiksdoden.html

   Radera
 3. Jag minns när jag som liten gick på Stor & Liten i Gallerian och önskade, drömde, tittade med stora ögon på allt som glittrade (Barbie-kläder), lät (musikinstrument) ellr röde på dig (leksakssymaskiner och gående hundar)! Den känslan kommer inte barn i dag att få uppleva på samma sätt och det är rätt sorgligt.

  Vi spelar ibland olika slags brädspel (senast på nyårsafton, faktiskt!) och sonen var ända till för två år sedan Lego-fixerad (han har en förmögenhet under sängen).

  Men jag tänker på det där du sa om strömavbrott. I huset vi hade i Sverige hade vi faktiskt ganska ofta strömavbrott (j-a Vattenfal1) och mannen min och sonen blev helt handlingsförlamade. Och stressade! För mig läggs en annan växel in, fixa och lösa situationen, ett scoutläge, helt enkelt. Det blir lite av en sport att fixa mat osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi la faktiskt pussel i jul! Å, de där lockande sakerna som man/barn gått och suktat efter - visst är det synd om moderna ungar inte får uppleva det där med att längta ...

   Radera
  2. (förstår inte förtjusningen i längtan... eländig fuxenkonstruktion)

   Radera
  3. Fast jag längtar ju också - även om det inte gäller leksaker precis ...

   Radera
 4. köper sällan saker i leksaksaffären; vår 5-årige son fick RIKTIG såg (fogsvans), riktig kniv (puukko) osv. Köper riktiga saker i sybehörsaffär, ritiga målarfärger etc. Annars kan en göra verkligen fina fynd på LOPPIS ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. och RIKTIGA instrument tidigt (olika utom ingen blockflöjt)

   Radera
  2. Naturligtvis jättebra alternativ!

   Radera
 5. Visst är den utvecklingen otroligt sorglig. Gick förbi BR i Täby Centrum i mellandagarna. Dr hängde en skylt på engelska(!) att företaget gått i konkurs. Idag såg jag att affären var öppet bland annat för att inlösa presentkort. Endast kortbetalning.
  Även Timberland butiken hade slagit igen och några till. Åhléns som jag bloggade om idag verkar också blöda. Ibland undrar jag hur denna olyckliga "trend" ska sluta. Ägare till gigantiska shopping malls som exempelvis MoS och Täby Centrum kan inte ha det lätt just nu.
  Undrar varför Gallerian i stan bygger ut ännu mera trots bevisligen sviktande kundunderlag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen sorgligt att butiksdöden inte verkar kunna stoppas. Åhléns Söder i går - hela varuhuset var på rea, såg det ut som. Mängder av varor, av alla sorter. Ängsligt. Jag gillar Åhléns!

   Radera
 6. Svar: Ja kuddarna med domherrarna såg jag inte här i Täby, som tur är. För att vara helt ärligt så tycker jag att de är lika gräsliga som räven och haren. Okej då, lite roligare kanske om man har "pippifoni" som du har, men inte annars;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räven och haren skulle inte komma in hos mig heller!

   Radera
 7. Min första reaktion när jag hörde om konkurserna var att det var rent ut sagt hemskt att barn inte leker längre. Om det beror på datoriseringen är det verkligen skrämmande. Samtidigt tycker jag att barn har överösts med leksaker under den tid jag haft koll, då mina tjejer varit i leksaksåldern, och jag har många gånger undrat om alla dessa plastsaker verkligen är önskade och behövs. Det går ju faktiskt att skapa egna lekar av vad som helst, med litet fantasi. Men det kanske inte är det som händer, att man skapar till exempel ett garage av en låda istället för att leka med ett av plast, utan barn kanske faktiskt sitter vid sina datorer, Ipads och smartphones istället. Undrar när de skall leka, när de är femtio?
  Tänker man på miljön är det å andra sidan bra att konsumtionshysterin mattas av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns förvisso flera sidor av saken. Tror du har alldeles rätt i att vi har översvämmats av kinesiska plastprylar.

   Radera
 8. Måste vara många som gillar avdödningen av leksaksaffärer också. Tänker särskilt på de inredningsintresserade som bara ser barnrummet som ännu ett utrymme att pynta och som avskyr färgglada saker men också på väldigt många i min generation som surt utgöt sig över att leksaker var av ondo och något som helst borde utplånas. När mina ungar var små suckades det lika mycket över leksaker som vi suckar över elektroniska diton. Då satt folk och var nostalgiska över kottar och liknande. "Tänk förr, då var barn kreativa minsann - då gjorde de barnbåtar och kottehästar men nu, nu är det bara plastleksaker och skit som duger åt dem!"

  SvaraRadera