onsdag, januari 23, 2019

Teater för alla – om och med 60+

Är du som läser detta en person som går under beteckningen "60-plussare"? Man eller kvinna spelar mindre roll, mycket förenar när man nu från teaterfåtöljen kan följa en rykande aktuell enmansföreställning om att bli äldre.

Det är precis det som det handlar om i "Mr Morfar" på Intiman i Stockholm just nu. Den rutinerade och folkkäre Allan Svensson gör en 90 minuter lång monolog om hur det är att åldras, och målgruppen är tydlig. Vilket också syns i publiken, som känner igen sig! Huvudpersonen i det här stycket och skådespelaren som gestaltar honom har efternamnet Svensson gemensamt.

Mycket förändras i livet. Barnen har flyttat hemifrån, han och frun sedan över 30 år har mer ledig tid, det blir en tripp till Gran Canaria och ett (förmodat barnfritt) hotell. Golfbanan väntar. Det är nu det sköna livet ska börja ...  Men där finns hoten också: sviktande hälsa, svärsöner man ogillar, behovet av potenshöjare blir påtagligt. Vänner dör.
Dessutom utgör barnbarnen ett alldeles eget kapitel, eftersom herr Svensson blir morfar, inte bara en gång utan två (precis som Allan blivit privat, fast i hans fall handlar det om att vara farfar)!

Det där med att spela en inte alldeles lyckad mansfigur är återkommande i Allan Svenssons karriär.
Själv föll jag pladask för honom efter att ha sett "Kärleksföreställningen" på Stockholms stadsteater, på tidigt 70-tal. Han porträtterade en förvirrad man som inte begrep sig på sin fru särskilt väl och det blev många komiska poänger, i ett manus av Margareta Garpe och Suzanne Osten.

Varenda svensk som har tv har sett och älskat honom som brevbäraren Gustav i serien "Svensson, Svensson" i Sveriges Television, också det en figur som har lite svårt att finna sig till rätta med fru, barn, släkt och grannar, men som gillar jul och fotboll, och som gick rakt in i folksjälen.
Mindre älskansvärd har han varit i "Fröken Frimans krig" (också SVT), där han med alla medel gör vad han kan för att hejda allt som luktar kvinnlig frigörelse. Det går sisådär.
Men raden av exempel på roller han spelat kan bli nästan hur lång som helst!

Den här gången visar Allan Svensson upp hela sitt breda register: vi ler, vi skrattar – och vi känner allvaret bita till när han låter det sticka fram bland iakttagelserna av absurditeter som dyker upp i hans liv som "årsrik". Han har pricksäker tajming i replikerna, och storyn understöds av en genialt enkel scenografi, projicerad på scenväggen, gjord av Finnur Arnar.

"Mr Morfar" har fått sin svenska gestaltning efter att ha spelats i en rad olika länder och dessutom blivit långfilm (Mr Grandad). Det är författaren Bjarni Thorsson som står för manus och regi.

Just nu är det alltså stockholmarna som kan se "Mr Morfar" men det blir snart ändring på det. En landsomfattande turné inleds om ett par veckor i Halmstad, sen blir det besök i Helsingborg, Lund, Ystad, Växjö, Kalmar, Linköping, Norrköping, Malmö, Uddevalla, Jönköping, Skövde och Karlstad

Chans att jämföra teaterns morfar med en egen man, pappa, morfar eller varför inte farmor! För, som sagt, mycket av det som lyfts fram gäller både kvinnor och män.

Copyright Klimakteriehäxan

Och eftersom jag då och då medarbetar på sajten Nyfiken Grå finns den här texten att läsa även där. Nyfiken Grå är en gratissajt speciellt ägnad åt läsare som är 60+ och där hittar du läsning om vitt skilda ting: mat, kultur, politik, äldrefrågor bl a. Klicka dig dit och kolla runt!

5 kommentarer:

 1. Tror även att jag skulle gilla denna ( gillar ju Allan Svensson), jag är snart 60 ( maken fyller 60 i år) och vi åker varje år till ett vuxenhotell på Gran Canaria, spelar dock inte golf...ännu! Haha! Nu gäller det att få med maken på detta! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Hoppas du kommer iväg - det är lättsamt men väcker en och annan tanke samtidigt!

  SvaraRadera
 3. Intressant. Kanske finns biljetter på Abundo nästa vecka då jag ska upp och hälsa på barnbarnen. Jag håller tummarna.
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Ska kolla upp när den kommer hit så får vi se.

  SvaraRadera
 5. (vi får se hur det blir, fyra barnbarn har vi... men min toyboy jobbar än ❤️

  SvaraRadera