måndag, januari 28, 2019

Kim Walls minne hedras

Kim Wall var bara 30 år när hon gav sig ut på det som skulle bli hennes sista uppdrag som journalist, ett uppdrag hon aldrig kunde slutföra. Den unga svenska reportern blev styckmördad i augusti 2017 av en galen dansk, numera inburad på livstid.

Av Kim Walls korta yrkesbana kommer spåren ändå att finnas kvar. En minnesfond har bildats, och en utställning om henne och hennes bilder pågår just nu på Galleri Kontrast på Hornsgatspuckeln i Stockholm. Där kan besökarna dels läsa korta utsnitt ur publicerade reportage, dels se många av hennes foton. Kopior av bilderna går dessutom att köpa, och vinsten av försäljningen går till fonden.

Lovorden som strötts över Kim Wall efter hennes död har varit översvallande. Hon hade knappast arbetat för svenska medier, utan mer för brittiska och amerikanska. Karriären hade väl egentligen bara börjat.

Besökarna på den här utställningen verkar vara rätt många, och det är lätt att konstatera att hon var en duktig fotograf. Hon hade blick för både detaljer och stora sammanhang, och hon hade humor också. Som när hon plåtar katten i ryggsäck, med fönster!

Men framför allt var hon en människa som verkligen förtjänade ett bättre öde. Ingen glömmer väl de där sommardagarna när man sökte efter henne utanför och kring Köpenhamn, både på land och i vatten. Det var fruktansvärt att följa som nyhetskonsument och kollega, men att vara närstående  det går inte ens att föreställa sig, även om föräldraparet Wall berättade så småningom, bland annat gjorde mamman ett Sommar-program i radio.
Utställningen "I Kim Walls fotspår" är värd att ses, hennes minne värt att hedras.


Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Så bra att Kim Wall hedras med denna fotoutställning. Måste medge att jag inte visste vem hon var tills denna hemska händelse uppdagades. Att hon mest har jobbat för brittiska och amerikanska medier förklarar ju saken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror nästan ingen i Sverige (utom familj o vänner) kände till henne innan hon försvann. Jag hade lika lite som du definitivt aldrig hört namnet.

      Radera