fredag, januari 04, 2019

Turistmagneter att undvika

Att drömma sig bort är ofta enkelt och det blir ännu lättare när kvällarna är mörka, dagarna korta och nätterna kalla. En liten turisttripp skulle sitta fint, eller hur? Rätt snart nu på det nya året rent av? Faktum är att planerandet av en resa ibland är (nästan) lika kul som att göra själva utflykten.

Där ute finns det utan tvekan dragplåster som funkar på många miljoner människor som har råd och tid att resa för att uppleva nya saker.
Men där finns turistfällor också, sådana man snabbare, enklare, billigare och utan hänsyn till vädret lika bra kan se på bild.

Några sådana "turistmagneter" har jag dragits till mot bättre vetande, saker eller platser jag definitivt inte tänker återvända till, inte heller uppmana någon jag känner att uppsöka. Här har ni fem sådana exempel jag tycker ni kan få slippa att ödsla tid och pengar på:

Mona Lisa som slips.
Manneken Pis, den världsberömda statyn i Bryssel. Föreställer en liten pojke som kissar i en fontän.
Vilken levande pojke (i samma storlek) som helst i samma situation är gulligare att titta på. Men kom ihåg: det är ytterst olämpligt att urinera i fontäner ...

Frihetsgudinnan på Staten Island söder om Manhattan. Har man inte varit i New York om man inte varit inne i henne? Jo, det har man! Tanten har dessutom varit stängd jättelänge som en effekt av 9/11-dåden. Men nu kan man gå uppför alla trapporna igen. Gör inte det, säger jag. Trångt som bara den, och när man väl nått facklans topp får man inte hejda sig ett enda ögonblick för att ta in utsikten, eftersom de där bakom tränger på. Klaustrofobiskt!

Mona Lisa  ja hon är ju historisk, Leonardo da Vincis flicka med det mystiska leendet. Men originalet tillför inte betraktaren någonting. När konstvännen köat klart avslöjas sanningen: Hon är liten och instängd bakom tjockaste pansarglas på jättemuseet Louvren i Paris. Kopiorna räcker gott!

Madame Tussauds visar kändisar i form av vaxdockor. Varför det, undrar jag? Idén med vaxmodeller är urgammal, totalt omodern nu. Man har försökt fräscha till tänket bl a med en variant med popartister. Vi tog ungarna dit när vi var i London, men inga stjärnor de kände till var förstås representerade.

Lutande tornet i Pisa drar besökare i mängder. Och tornet lutar, visst gör det det (nu har man t o m vidtagit åtgärder för att konservera lutningen men definitivt hindra att det trillar). Fast det är också allt. Den som gillar att köa kan ställa sig i ledet för folk som inte bara tolererar kö, de älskar att gå i trappor också. Bäst att kasta en blick, konstatera att tornet står kvar, och sedan vända det ryggen. Det hade funkat med ett vykort också, inte sant?

Jaha, nu tycker du att jag är negativ som dissar dessa pärlor? Nej, det gör jag ju inte. Menar bara att man inte måste se dem IRL. Bättre att satsa på andra sevärdheter som känns lite mer levande, inspirerande. Och gärna utan köbildning, eller åtminstone utan evighetslånga trappor.

Frihetsgudinnan. Syns bra på håll.
Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. har klättrat till facklan i Frihetsgudinnan men hittade aldrig Mona Lisa i Lovren... kan inte franska, älskar turistfällor ❤️ beundrat Michelangelo genom pansarglaset i St Peterskyrkan... midnattsmässan blir mer levande när man varit på plats själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte behöver man prata franska för att hitta Mona Lisa - bara att följa med strömmen, ju!

   Radera
  2. trapporna är vä lika långa i Frihetsgudinnan nu...?!? ��
   Eiffeltornets trappor har jag inte haft råd att gå.

   Radera
  3. Ja det är klart att de är - fattar inte riktigt vad du menar? det är ju därför jag varnar för dem, längden och trängseln!

   Radera
  4. "evighetslånga trappor?"

   Radera
 2. en av favoriterna är att ha druckit öl på samma pub som Midsomer poliserna, och gått samma gator som Morse i Oxford och suttit i Harry Potters matsal, hälsat på hos Wordsworth och bott på samma hotell som Lewis Carroll ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då har du väl inte behövt vare sig köa särskilt länge eller gå i evighetslånga trappor?

   Radera
 3. Kan inte låta bli att skratta här. Håller helt med dig om den pinkade pojken i Bryssel. Herregud så liten han är, nästan ynklig, trots att han just när jag såg honom (ingen kö) hade en belgisk fotbollströja på sig.

  Mona Lisa är betydligt mera imponerande på tv. Vilken pytteliten tavla med ett ansikte vars ögon faktiskt följer dig - tyckte jag iaf.

  Madame Tussaud - aldrig i livet att jag köar i timmar där. Än en gång - mycket bättre på tv;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är m a o helt överens! Och man får gärna skratta!!!!

   Radera
 4. Svar
  1. Va!!!!!!! Det hade jag inte trott!

   Radera
 5. Just att klättra upp i sevärdheter är inget jag skulle ge mig på. Jag menar; utsikten från t ex Eiffeltornet blir Paris utan Eiffeltorn, nästan en anonym stad. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart reflektion!!! Tänkte inte på det, men självklart! :-D

   Radera