torsdag, januari 31, 2019

Det omslaget sålde boken till mig

Aldrig hade jag råkat få med mig den utmärkta berättelsen "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" (The Curious Incident of the Dog in the Nighttime) om det inte hade varit för det där omslaget.
Vilken otroligt konstig bild! Rätt otäck, faktiskt, trots den naivistiska stilen. En vovve med en högaffel instucken i magen!

Jag var på besök i London. Det är länge sedan sist, men när jag varit där har jag alltid varit inne och nosat runt i någon stor bokhandel. Just så var det den här gången, och Mark Haddon hade uppenbarligen fått bra recensioner för den här romanen, eftersom den exponerades flitigt och därmed uppmärksammades av mig.

Huvudpersonen är ett barn, en pojke som har starka autistiska drag. Hans föräldrar ska skiljas, det mönster i livet grabben noga följer blir rubbat. Han bor kvar med sin pappa, och deras granne har en hund ... jag ska inte avslöja handlingen! Men det är fascinerande att se världen med det där barnets speciella blick.

Historien har också blivit en teaterpjäs, spelad både på Stockholms Stadsteater och på Broadway, där jag faktiskt sett den. Boken har getts ut på många språk och i många upplagor, men ingen har ett mer intresseväckande omslag än den jag fick med mig hem från London.

Tycker jag alltså, och anledningen till att boken med den här teckningen dyker upp här är att Veckans helgfråga, som ställs  regelbundet hos Mia i bokhörnan, idag är en efterlysning av snygga bokomslag.

Sedan kan man ju diskutera om det här är ett omslag som man kan kalla snyggt, det är väl tveksamt förstås. Fast om skönhetsupplevelsen är det som räknas slår ingenting den nyutgivna pocketserien med Selma Lagerlöfs verk. På pärmarna: olika textilmönster gjorda av Gocken Jobs. Jag har jublat över dem tidigare också, så jag kan förvisso verka tjatig.

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. De är så otroligt fina, som tavlor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är de som tyger också ...

   Radera
 2. Omslagen med blommor är jättevackra.

  SvaraRadera
 3. Väldigt fina omslag!

  SvaraRadera
 4. Snyggt och säljande kanske inte alltid är precis samma, sånt tål ju att funderas på.

  SvaraRadera
 5. Lagerlöfs böcker brukar komma med fina omslag då och då.

  SvaraRadera
 6. Så fina bokomslag på Selma Lagerlöfs böcker, en prydnad bara i sig.

  SvaraRadera
 7. Ja de blommiga är fina men Marks omslag är roligt.

  SvaraRadera
 8. Serien med Selma Lagerlöfs böcker är så vacker att man blir glad bara av att se dem.

  SvaraRadera
 9. Jag är väldigt svag för blommor på omslag!

  SvaraRadera
 10. Lagerlöf - omslagen är ju outstanding. men hunden med högaffeln i magen... nja. fina färger i alla fall

  SvaraRadera