fredag, november 29, 2019

I väntan på advent

Fem frågor denna fredag handlar om advent  första adventssöndagen är ju i antågande. Och det är som vanligt Elisa Matilda som frågar.
 1. Gör du något särskilt inför advent? Egentligen inte. Men jag ska hämta några stjärnor från källarförrådet. Och sätta upp dem, förstås.
 2. När åker ditt julpynt upp? (om du inte firar jul, gör du något annat denna tid?) I princip den 23, men det kan bli någon dag tidigare för att inte stressa.
 3. Traditionellt är advent en fasteperiod. Vad skulle du ge upp i väntan på jul? Det kunde ju vara idé att snåla lite extra med kalorierna, förstås, eftersom julmaten är både god och flitigt förekommande samt ofta väldigt näringsrik ...
 4. Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest, vad ser du mest fram emot med december? Att få träffa mitt första barnbarn.
 5. Använder du dig av en julkalender? Nej, det var ungarnas sak. Och för all del, min när jag var barn! Dock brukar jag testa adventskalendern i tv. Ibland är den kul för alla åldrar.
Är detta en adventsstake? Ja, kanske. Vet inte hur Ikeas designer tänkte när det begav sig. Minns att jag hittade den i fyndhörnan och gillade den robusta stilen. Försökte ge den i present till Sonen, men han tackade nej. Gjorde inget, jag gillar den ju och behöll den så gärna! 

Och i år blir den kanske adventsstake trots allt, fast jag inte haft någon på flera år. Dessutom får den rama in ett huvud i glas, design Mats Jonasson för Målerås. Konkurrerar kanske ut mina älskade adventsbarn från Lisa Larson?

Copyright Klimakteriehäxan

21 kommentarer:

 1. jag kommer att äta lite av allt!
  fick min första glögg och pepparkaka med ädelost igår kväll på Akademibokhandelns sittning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. köpt julkalender med 24 små böcker till mig själv

   Radera
 2. Men wow, det där var väl ett alldeles utmärkt sätt att använda både ljusstaken och Mats glashuvud!! Så snyggt! Vilken fantastisk ljusglimt du har i december, barnbarn....underbart!!! Man blir lätt avundsjuk <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu vill jag inte vänta längre på arvingen!!!

   Radera
 3. Det bästa med julen är att man träffas och tar det lugnt. Det behövs lite ibland. Hos mig julpyntas det redan till 1:a advent, så jag får njuta av alla tomtar och änglar så länge som möjligt. Ha en skön adventshelg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att man får bestämma själv över sina tomtar & co! Skön helg önskas du också.

   Radera
 4. Så roligt att få vänta på ett barnbarn. Det var länge sedan jag gjorde det och de barnbarn jag fått verkar inte ha en tanke på att ge mig några barnbarnsbarn.
  Ha en fin första advent!
  /Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj tänker du att det är dags för ytterligare en generation ... men det kan väl hinnas med det också?

   Radera
 5. inget går upp emot barnbarn! och din adventsstake är ju jättefin! julpynt blir det till ju. inte mycket, men lite

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också den funkar, så den får väl bli adventsstake i år. Fast jag har andra, som definitivt är avsedda för användning i december - det tror jag inte den här är.

   Radera
 6. Bra svar! Bonus att du börjar pynta först den 23 december.
  Adventsstaken är läcker, speciellt med glasskulpturen. De enda som "stör mig" är ljusen faktiskt. Den skulle annars kunna vara en suverän dekoration året om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha stör det dig att det står ljus i ljusstaken? I min värld är det en året-om-pryl, fast man är ju mindre begiven på levande ljus på sommaren.

   Radera
 7. Fin ljusstake! Lite annorlunda.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag föll för den för att jag tyckte den var originell. Den är rätt tung och står stadigt också. Ha en härlig helg du med!

   Radera
 8. Ljusstaken var läcker, o den orangea färgen är min favoritfärg. Fast, det är ju kanske inte julfärgen nummer ett...men vad spelar det för roll? Man ska ha sånt omkring sig som man trivs med. Så mysigt att få umgås med första barnbarnet! Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ingen julfärg för att det inte är en julpryl kanske??? Och barnbarnet låter vänta på sig! Håller oss på halster!

   Radera
 9. Åh att träffa barnbarnet toppar ju helt klart allt :D. Sedan det där med julstjärnorna jag måste köpa några, insett att det nog är precis vad som passar våra fönster bäst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julstjärnor är väldigt dekorativa, men jag avvaktar lite! Och barnbarnet kommer väl när han vill ...

   Radera
 10. Vi brukar inte pynta speciellt mycket. Kalorier kan man ju inte snåla med, det är ju kalorierna som är det gottigaste i maten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, det finns väldigt många goda kalorier, det har du så rätt i.

   Radera