fredag, november 01, 2019

Skrämmande läsning – på riktigt

I tisdags hade vi som tema för Tisdagstrion spännande och otäckt.
Inser att jag missade en självklar pallplacering där.

Jag är nämligen mitt inne i "Två systrar", en bok av journalisten och författaren Åsne Seierstad om två norsk-somaliska flickor som, förstår man, lever norskt tonårsliv och verkar ha det rätt bra, liksom hela deras familj.

Men en dag är systrarna borta. I ett helt år har de i hemlighet förberett sig och nu gett sig av för att kämpa med IS för islam och Allah, mot sekularisering, för ett tydligt avstånd till västvärlden så som den exempelvis ter sig i det som varit deras hemstad, Oslo. Med kropparna helt täckta i niqab har de rest sin väg.

Flickornas föräldrar drabbas hårt av sorgen. Deras pappa ger sig av för att försöka hitta dem och få hem dem igen. Mamman är förkrossad, syskonen förstår ingenting.
Spännande? Jo för all del. Men framför allt otäckt.

Åsne Seierstad har gjort en imponerande research och fått tillgång till mängder av autentiskt material. Gediget är bara förnamnet! Boken etiketteras också som "reportage". Läsaren får en inblick i hur indoktrinering kan utövas i dess mest diaboliska form. Man vill inte tro att det kan gå till så som det beskrivs, men jo, det kan ju det. Det är så självmordsbombare fostras.

"Två systrar" fick förvisso beröm när den kom ut (2016), men säkert har den undgått inte bara mig (tills nu) utan också många andra. Jag vet alltså ännu inte hur historien slutar, men fruktar det värsta ...
Borde vara obligatorisk läsning för såväl unga som gamla!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Har läst "Hundra och en dag" för länge sedan, men inte hennes andra böcker. Minns att Åsne Seierstad skrev otroligt bra. Och nu när jag såg ditt tips, ser jag faktiskt att det är fler böcker som jag ska sätta upp på min lista för framtida inköp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här är så läsvärd. Och så ruskig.

      Radera