måndag, november 18, 2019

Nybakat

Bakar du allt själv, eller köper du istället?
Det är Orsakullan som frågar, i sin November-utmaning som innebär en fråga om dagen hela månaden, för oss andra bloggare att besvara.

Ack nej, jag bakar så gott som ingenting själv. Undantag är tårtor som jag gärna totar ihop till familjens födelsedagar. Det kan också bli en sockerkaka ibland. Men någon riktig bullmamma har jag aldrig varit, och eftersom man numera kan köpa väldigt gott matbröd, med stor variation, finns behovet av hembakat inte riktigt i min värld.

Lite traumatiskt är nog mitt förhållande till bakning. I skolköket brände jag kanelbullarna till svarta knorrar. Som okvalificerad "hemhjälp"  ett speciellt tvåveckorsprojekt som var en del av en utbildning jag gick som 25-åring  misslyckades jag tämligen rejält med pepparkakorna. Inte ens familjens hund ville äta dem. Fast frun i huset tuggade i sig ett par, för att vara snäll får man anta. Senare i livet fick jag mitt exemplar av "Sju sorters kakor", men den boken är verkligen inte flitigt använd.

När jag sedan flyttat utomlands och längtade efter rågbröd skred jag i alla fall till verket. Med torrjäst, som jag var totalt obekant med. Inte gillade jag att bli kletig om fingrarna heller, så jag tog lite mer mjöl. Och lite till. Och lite till ...

Ni fattar hur resultatet blev: en tung och stenhård limpa kom så småningom ut ur ugnen, ett bröd som man kunde ha mördat en oxe med redan dag två. 

Tacka vet jag nybakat från butiken eller kondiset. Bake-off är en utmärkt företeelse! Med valnötter, kanske. Eller tranbär. Rostbröd med krispig yta. Eller en maffig levain med så stora hål att smöret gömmer sig effektivt. Mums!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Ja, som du vet så bakar jag en hel del själv, senast i morse. Jag är ju så fasansfullt trött på det spanska vita brödet!

  Bakmaskinen använder jag oftast för att knåda och jäsa med, sedan bakar jag ut och sätter in i ugnen. Man blir fort trött på det som bakmaskinen serverar, det säger alla.

  Lidl har dock vissa bröd som är riktigt goda. Jag älskar deras med nötter och russin i men det är så dyrt. 0,49 € för en liten fralla? När jag kan köpa en hel baguette för 0,37 ... Men ibland får det ändå följa med, måste försöka lista ut hur det görs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lidls "bröderi" är det som jag fotade tidigare i dag. Köpte ett jättegott bröd som bara kostade 15 kr (mot normalt 23) ... Visst tröttnar man på det vita, det var ju så för mig också. Men det fanns som tur var en Panaderia Alemana, de bakade betydligt bättre rågbröd än jag!

   Radera
  2. PS Och bakmaskin har jag aldrig haft!

   Radera
 2. du kanske trodde ni hade Fahrenheit i ugnen, trasig klocka... jag har bakat över 100 födelsedagstårtor, bakade rågbröd igår för maken hade köpt surdegsjäst

  SvaraRadera
  Svar
  1. de finns ju de färdiga i vakuumpåsar, 10 min i ugnen, goda färska, har du testat?
   men då får du vakta ugnen...

   Radera
  2. Jag är nog kring hundratalet tårtor också faktiskt. Men är väldigt nöjd med rågbrödet jag köper. Äter mycket knäckebröd också, det minskar behovet av limpor etc.

   Radera
 3. Ärligt talat har jag aldrig bakat nåt i hela mitt liv, inte ens en sockerkaka. Att bli kletigt o fingrarna klarar jag heller inte av, inte ens med köttfärs.
  Tack och lov att det nuförtiden finns en himla massa bagerier, där man kan köpa alla slags bröd. De är vår räddning;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste absolut inte baka själv!!! Det vidhåller jag bestämt!

   Radera
 4. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässoärenden, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera