söndag, november 17, 2019

Oaser i en vinterstad

Det har sagts förr, men det kan sägas igen: det är grått nu. Ruggigt, fuktigt, kylslaget, ofta blåsigt. Att ta en promenad är inte riktigt lockande, det är alltid mycket trevligare att vistas utomhus när solen skiner även om den nu i november snabbt drar sig tillbaka igen och mörkret kryper över oss på nytt.

Men det är just sådana dystra dagar som jag gläds så innerligt åt stadens ljuvliga, färgglada oaser. De finns som en härlig kontrast mellan svarta trädskelett och murriga husfasader.
Jag tänker på torgstånden med levande blommor. Utbudet följer årstiderna, vilket betyder att i stället för den sorts oaser som alltid fylls av palmer är våra varierande.

Så här års har tulpanerna redan krupit fram, novemberkaktusarna har sprickfärdiga knoppar i vitt, rött och rosa. Ljungen har nog snart reapris, medan amaryllisarna sträcker på sig i sina krukor om de inte redan ligger som snittblommor stolt utsträckta i sina lådor i väntan på köpare. Krysantemum finns i storlek S, M, L och XL, i olika färger dessutom. Cyklamen är vackrast när den är vit som snö, fast riktig snö längtar åtminstone inte jag efter!
Vinterstadens oaser vederkvicker våra frusna själar.


Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Visst är det något speciellt att se detta överflöd med blomster! Dofterna som blandas med synintrycken! Åh .... Borde gå till viverosen vi har nära bara för att få lite av den känslan. Undrar vad de skulle säga om man slog sig ned och tog en (medhavd) kaffe, kanske virkade lite där i härligheten? Den vi har intill är ju liten men det finns fler åt Mijas och Coin, där har de serveringar men man sitter ju inte mitt bland blomstren då. Fint är det i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova vetja! Det/du kanske blir ett exotiskt inlag i stadsbilden? Men du har kanske ändå något som blommar utanför ditt hus? Jag har några på balkongen, för all del, men där sitter man ju inte särskilt ofta nu i november.

   Radera
  2. Var tvungen att ta en sväng och kolla i trädgården. Lampborsten har några röda strån kvar men den har i stort sett blommat över. En endaste röd hibiskus är utslagen så i morgon är den busken helt grön den med. Måste ta ett röjartag i den, klippa ned den en halvmeter eller så.

   Däremot så verkar det vara dags för suckulenterna att ta vid, några knoppar som ser minst sagt ekivoka ut, andra som precis har börjat slå ut.

   Där ser man, november bjuder inte på mycket blomster här heller. Fast det är ju grönt! Frånsett grönskan så bjuder granatäpplena på det största färginslaget just nu.

   Radera
  3. Ja, och så har ju cyklamen i krukorna precis börjat blomma! Det är deras naturliga tid nu antar jag. Snart ko mer de att plantera fullt med röda och vita cyklamen i rondellerna medan andra förses med julstjärnor. Min från förra året har något enstaka toppblad som börjat skifta i rött.

   Radera
  4. I Rom och Paris har man alltid cyklamen i balkonglådorna på vintern har jag lagt märke till. De är uppenbarligen rätt tåliga!

   Radera
  5. Men oj förresten - har du EGNA granatäpplen!!!

   Radera
 2. Visst är sådana färgkickar en fröjd för ögat så här års. Är alltid så förvånad att blommorna överlever i kylan. Nu var det ju faktiskt mellan 6 och åtta grader ute de senaste dagarna, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har också tänkt att de borde frysa ihjäl när temperaturen kryper ner mot nollan, men det verkar funka - med tältdukar och belysning. Fint i alla fall.

   Radera
 3. Svar
  1. Ja man får ta till sig ljuspunkterna, och färgklickarna!

   Radera