fredag, november 01, 2019

NaNoWriMo

NaNoWriMo  vad i all sin dar är nu detta?
Jo, det är en tävling som började i dag och är slut när november månad är slut. Den där svårtydda bokstavsraddan står för National Novel Writing Month, där "No" möjligen också kan tolkas som Non-fiction, eftersom alla sorters texter accepteras.

Det går ut på att man ska skriva en bok på den (korta) tiden, en bok som innehåller 50 000 ord, cirka 175 000 tecken . Vilket betyder att författaren in spe måste knattra ner nästan 1700 ord om dagen för att gå i mål ... Ingen enkel uppgift!

Man tävlar kanske allra mest mot sig själv och mot klockan, men den här grejen har pågått i tjugo år. Från början deltog ett 20-tal personer, men det har växt och man uppskattar att det skrivits uppemot 370 000 böcker på de där månaderna. Om någon blivit en succé har jag inte en aning om.
Själv har jag upptäckt företeelsen genom boktugg.se, där det finns en rad artiklar med information och tips, rena nedräkningen faktiskt.

Om jag tänker delta? Njaej, jag tror inte det. Skulle nog aldrig klara att få ihop så mycket (anständig) text på den korta tiden  jag har ju redan missat flera arbetstimmar när jag skriver detta! Men kanske blir någon annan med skrivklåda inspirerad? Lycka till!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Så varför inte en oanständig text då?
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med "anständig" menar jag en som jag kan stå för! Hyggligt välskriven med andra ord!

   Radera
 2. Aldrig hört talas om. Googlade och såg att tävlingen främst riktar sig till ungdomar. Bra initiativ.
  Sedan kollade jag lite fakta:

  På ett vanligt A4-papper* ryms det ungefär:
  4500 tecken, 530 ord, 60 rader och 75 tecken per rad.

  På en vanlig boksida* ryms det ungefär:
  1700 tecken, 280 ord, 30 rader och 55 tecken per rad.

  Alltså om jag utgår ifrån A4 måste jag alltså knåpa ihop en bok på cirka 40 sidor. Matte var mitt sämsta ämne, så jag kan ha räknat fel.

  Måste medge att det låter inte ogenomförbart, om jag visste vad boken skulle handla om vill säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag har inte fattat om det är en tävling på riktigt, vinner nån nåt? Hur som helst en kul tanke.

   Radera
 3. Mäh! Det där lät ju som något för mig men med tanke på att det är tre timmar kvar av den första dagen i november så får jag nog hoppa det. Skrivklåda lider jag konstant av. Bara på skoj så kollade jag hur många tecken dagens inlägg hos mig innehåller och det är nästan 3000 varav drygt 500 är blanksteg.

  Problemet blir väl att dagens text måste fortsätta i 29 dagar till och med lite kvalité. Himla rolig utmaning, i alla fall. Påminn mig i tid nästa år! Haha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske kan sno åt dig några nattimmar? Jag kan tänka mig att det kan funka som sporre för nån som har svårt att komma till skott. Önskar att det kunde bita på mig!

   Radera
 4. en gång skulle jag översätta 12 000 ord för Volvo till finska under ett veckoslut, då var jag slut en vecka efteråt!

  SvaraRadera