fredag, november 08, 2019

Kål me Morot

Ibland har humorn verkligen inga gränser. Den kryper till och med in på matsedlarna på fik och krogar!
Kål me Morot heter Sveriges godaste macka, korad i mack-SM som avgjordes i dag i Stockholm.

De tävlandes uppgift var att på 45 minuter göra 20 (likadana) lunchmackor som förstås skulle vara både goda, mättande, vackra, näringsriktiga och dessutom skapade med klimatsmarta baktankar. Möjligen är skojiga namn också en faktor juryn tar hänsyn till, fast det framgår inte av reglerna.

Bild från Mack-SM
Segermackan är vegansk och består bland annat av vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabello-svamp, karamelliserad lök och dragonpicklad morot, vilket tillsammans får en "smakexplosion" som resultat, enligt juryns prismotivering. Kål me Morot är "en ståtlig macka som utstrålar självförtroende" står det också. Tja, där ligger väl mina rågrutskivor med kalkon i lä, är jag rädd ...

Det där med hur viktigt det är att döpa sina skapelser, det framgår om man tittar på listan över övriga vinnare. Grantopp tog silver, Pea Power Plant hamnade på bronsplats. På delad fjärdeplats finner vi bl a Välkommen ut, Pumpalicious och SOS.

Den svenske mästaren i mackor heter Viktor Lind, kommer från Älmhult (och inte från Göteborg som namnet på mackan skulle kunna antyda) men bor och brer sina smörgåsar i Malmö. Han blev glad (!) och vann förutom titeln också 10 000 kronor.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Å varför blir jag inte ett dugg förvånad över att vinnaren är en vegansk. Börjar bli aningen trött på trenden måste jag säga. Men namnet på mackan är riktigt fyndigt och roligt.

  PS. Mina mackor är betydligt mindre ambitiösa och är definitivt inte veganska;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tvekan är veganismen på framfart. Själv åt jag en underbar bit älg i går ... fast visst gillar jag grönt!

   Radera
 2. lite trög... tog sin tid innan jag fattade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tid har vi väl ändå hyfsat gott om ... :-D

   Radera