tisdag, januari 28, 2020

CITAT om moderna korsstygn

"Det är inte jag som är barnslig.
Det är du som är en bajskorv."

-Ett budskap som specialbeställdes som korsstygnsbroderi, att utföras av en som verkligen kan det där med handarbete, en sann brodös. Hon tvekade först, men både hon och beställaren blev jättenöjda med resultatet. Citatet dök upp i ett ovanligt och fylligt reportage från Sveriges Radios kulturredaktion om broderi: är det utdött, omodernt, historielöst? Svaret blir, föga överraskande, nej på samtliga punkter. Kul att det som av så många betrakta(t)s som förspilld kvinnokraft får plats i utbudet. Textila uttrycksmedel får aldrig falla i glömska. Moderna konstnärer plockar upp det, se bara på Britta Marakatt-Labba eller Linda Lasson. Och visste ni att Broderiklubben BK finns? Med över tusen medlemmar!

År 2008 utlyste Aftonbladet en tävling. Det gällde att designa en bonad i gammal stil men med modernt budskap. Jag slog till med den ni ser här på bilden. Inte visste jag då att jag skulle skriva en bok med nästan exakt den titeln, för boken kom några år senare. Tyvärr vann jag inte tävlingen, men blev hyggligt nöjd med min placering - du kan läsa mer om jippot här!

6 kommentarer:

 1. Stort GRATTIS till en 16:e plats bland över 7 000 deltagare. Fantastiskt bra gjort. Dina länkar till Aftonbladet visar tack och lov inte det vinnande bidraget utan de tre alstren som du tyckte var bra.
  Precis som virkning så är korsstygn inne igen. Inte min grej, damsamlare enligt mig;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dammsamlare? Ja, om det endast är en bonad på väggen. Men hur kul vore det inte med en broderad aforism på matkassen?

   Radera
  2. Och visst, 16:e plats var inte alls tokigt! Jag har både virkat, stickat, vävt och broderat i mina dar och tyckt det varit jättekul, men gör det inte längre.

   Radera
 2. Vicken kul tävling! 16:e plats är ju jättebra. Kommentarerna i den antra tråden var det Flashback-varning på, minst sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag inte hade läst de senare förrän nu ... anonymt är så trist, men han var i alla fall nöjd med sig själv!!!

   Radera