torsdag, januari 23, 2020

Ett ljud att hata

2019
Känner att jag bara MÅSTE plocka upp Orsakullans utmaning i dag igen. Temat lyder: Ett ljud som gör mig irriterad…

2018
Jo tack, jag behöver inte fundera länge över svaret. Den eländiga hackspetten väckte mig i dag. Befinner mig i Barndomslandet, och här har hackspetten två år i rad gjort ett rejält hål i huset. En snickare lappade över första hålet, men den uslingen till fågel återvände och gjorde ett nytt, på exakt samma ställe.

Så nåddes jag av glädjebudet att pippin hade dött en naturlig död, genom att flyga in i ett fönster hos grannen. Jag blev inte ledsen. Snarare glad. Men så fick jag tji också, för det var inte "vår" hackspett som flugit ihjäl sig. Här är nämligen ganska gott om den här fågelsorten, som råkar vara fridlyst.

Skulle strunta högaktningsfullt i fridlysningen om jag bara hade en aning om hur man kan göra sig av med en snyltgäst som gör åverkan på kåken. 
Fast det har jag inte.
Grimaserar illa när trumvirvlarna smattrar fram genom luften. Det blir säkert större eller nya hål i år. Hjälp mig, någon!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Alltså, han har ju bestämt sig för att det där är hans trumma! Och hör hur fint han slår på den: "Hörni alla hackeflickor, här är jag snygga killen som låter så fint. Hackepojkar, hit ska ni inte komma för här är en stor och stark hackspett!"

  Nåväl, ni är föga imponerade av hans storlek eftersom ni själva inte är hackspettar. Sätta igen med plåt? Fast det trummar ju fint det med och hackspettar bangar tydligen inte för plåt.

  Kanske man kan sätta något i vägen? Som detta:
  https://www.biltema.se/fritid/tradgard/skadedjur/fagelpiggar-2000038381

  Eller klippa vassa plåtbitar (från konserver t ex) och hänga flera snören och sätta upp som ett draperi en liten bit (5 cm eller något) ifrån väggen, det borde ju vara irriterande. Fiskelina är ju segt och så tunt att det borde vara svårträffat med näbben att hacka av. Ja, om den inte knipsar av med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej plåt lär inte funka. Har satt upp två attrapper, en i trä och en i plåt, och lite prassel. Hålet sitter så pass högt att det inte är helt enkelt att fixa med det heller. Och att vår spett ska följa kompisens exempel och flyga ihjäl sig är väl inget man törs hoppas på ...

   Radera
 2. ett verb jag inte använder... testa tjära hålet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker de inte om tjära tror du? Vore värt att testa. Jag har funderat på chilipulver också ...

   Radera
 3. Har ni mask i träet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var min första tanke. Men Anticimex höll inte med.

   Radera
 4. Läste att någon framgångsfullt smörjde in med använd motorolja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler tips:
   https://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Woodpecker

   Choklad ska tydligen också avskräcka? Men det lär nog dra till sig annat i stället. Som möss. Dörren in är ju redan fixat år dem, klättra kan de.

   Radera
 5. Suck! Vilken himla otur att inte "er" Hacke flög ihjäl sig (bra uttryck tycker jag;-) )
  Inte bara att ljudet är jobbigt, det är ju faktiskt dyrt att reparera alla hål också, såvida man inte vill sätta upp ett stuprör just då, men det vill ni nog inte.
  Googlade lite och här kommer några länkar som du troligen redan har konsulterat:
  https://www.nsd.se/nyheter/sa-blir-ni-av-med-hacke-7246538.aspx

  http://www.hkust.se/aof/hackspett.html

  https://www.skogssverige.se/hur-kommer-man-till-ratta-med-hackspetten-som-fattat-tycke-for-vart-hus

  PS. Fridlyst och fridlyst... kanske ett luftgevär skulle göra susen. Finns att köpa hos Teknikmagasinet, så länge den kedjan finns kvar alltså. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har visserligen googlat som en tokig, talat med fågelexpertis etc, men ska definitivt kolla dina länkar också. Ett luftgevär skulle förmodligen funka, men hur använder man ett sånt? Skulle inte träffa en lagårdsdörr på armlängdsavstånd, är jag rädd.

   Radera