fredag, januari 24, 2020

Dagens ord 66


UPCYCLING

-Ordet dök upp för några år sedan men hamnade i Dagens Nyheter i dag, i krönika av Susanne Ljung. Det handlar om mode förstås, denna gång om kläder som sys av redan befintliga plagg. På bilderna kappor av ullfiltar, djärva kombinationer av rutor, ränder och fransar. Och till skillnad mot "recycling", alltså återbruk, antyder "up-" att här är det faktiskt lite finare ... Helt enkelt ett försök att agera klimatvänligt men ändå vara stekhet i klädbranschen. På engelska har också ordet "trashion" använts, men det låter ju inte lika positivt. Hittills är upcycling lika exklusivt som andra "fina" modemärken och andelen plagg som återanvänds på det här sättet försvinnande liten, men se dig om där hemma. Kanske har du också några filtar som kan bli kappor, jackor, hattar? Tror inte jag har det, dock ... Det är inte lätt att vara både miljövän och road av kläder!

4 kommentarer:

 1. Du som hade så mycket kuddar, Inget som kan sys ihop till något?

  Gillade kapporna av filtar! Det skulle jag vilja ha en här hemma just nu. Det är lite ruggigt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att mina sömnadskunskaper inte riktigt räcker till här ... men du har rätt i att jag borde se till att något händer med alla mina kuddar!

   Radera
 2. alltid sysslat med det, med min mors hjälp... som kunde sy allt, från underkläder till vinterkappor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sydde väldigt mycket kläder förr men nu är det så länge sen att jag tappat tron på min förmåga. Skulle nog inte bli nöjd om jag försökte.

   Radera