fredag, januari 17, 2020

Prisvärt i öronen?

Att man tävlar i bokform är förvisso ingen nyhet, Nobelpriset i litteratur delades för första gången ut 1901. Men Storytel Awards, med rötterna i nätbokhandeln, har bara en tolvårig tradition, inklusive ett namnbyte på vägen (inledningsvis hette det Iris ljudbokspris) fast de flesta verkar kalla det Stora ljudbokspriset hur som helst.

Vem får då denna utmärkelse för 2019? Jo det är faktiskt vanliga bokkonsumenter som bestämmer, genom att gå in på nätet och rösta. Fem priskategorier finns, många titlar att välja bland.
Naturligtvis eftersträvansvärt både för författare och inläsare, och nu är röstfisket inne i sitt absoluta slutskede, för i dag, den 17 januari, är det sista chansen.

Ingen enda bok har fått mitt stöd. Kollar listan på de nominerade och finner att i faktaklassen har jag läst två, i spänning en, av romanerna två, i ungdomskategorin inte en enda och bland barnböckerna bara en  och då är det en gammal goding, "Lilla spöket Laban" av Inger och Lasse Sandberg. Ingen har jag lyssnat på.

Hur många bör man ha läst för att med gott samvete gå in och rösta? Känns himla orättvist att gynna en av de få man känner till, utan att kunna jämföra alls.
Priset är i ekonomiska termer något mindre än Nobelvarianten, för den som undrar. Här handlar det om äran, ett konstverk och ett diplom (och i förlängningen bättre försäljningssiffror). Och en blomma, antar/hoppas jag, som gillar blommor.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Man får kanske ha överseende med att bokjätten tycker att det heter "öppen fram tills den 17" ... jag tror att det betyder "öppet till och med den 17" ...

8 kommentarer:

 1. Ska man rösta så bör man ju lämpligen ha lyssnat på dem. Det är väl ett kriterium, kan man tycka.

  Vilket gulligt örhänge! Kan man skriva i det?

  Det där med datumskrivning är supersvårt, fram till eller till och med? Det sista är att föredra, tycker jag. Jag sitter med ett sådant dilemma just nu där jag inte förstår spanskan.

  SvaraRadera
 2. "Fram tills" heter det hur som helst inte!
  Örhänget är en riktig bok, med papperssidor. Souvenir från första ggn jag var på bokmässa i Gbg.

  SvaraRadera
 3. Gick bra genom kategorin "spänning" och insåg att jag inte läst en enda bok. Brukar ju vänta på pocketversionen. Å lyssnat på en bok har jag aldrig gjort.
  Örhänget med boken har jag sett. En kollega till mig måste ha varit på bokmässan samma år som du.

  SvaraRadera
 4. Håller helt med dig. Jag skulle inte kunna vara med och rösta. Jag har bara lyssnat på halva Välkommen till Flanagans och bara läst ungefär 3-4 böcker i vardera kategorin. Det skulle inte vara rättvist att rösta om jag inte läst fler tycker jag. Men många av dem jag läst har varit bra, som Slutet i ungdomskategorin, det är en riktigt välskriven och tänkvärd roman som passar alla. Bland deckarna gillar jag Pascal Engmans bok och Skärmhjärnan var väldigt intressant bland faktaböckerna. Tävlingarna är väl bra kanske, för att engagera läsarna/lyssnarna.

  SvaraRadera