onsdag, januari 22, 2020

Ingen pälsvinter

Bild WWF
Min gamla fina, underbart varma, vackra och mjuka päls finns kvar. Till dem som ifrågasätter det brukar jag säga, att den som vet något om mode ser direkt att den är nästan 40 år gammal och att inget djur skulle få livet tillbaka bara för att jag gjorde mig av med den. Snarare skulle det vara slöseri med en högst användbar produkt.

Och så lägger jag till att jag skulle förstås aldrig köpa en äkta päls i dag, man blir ju nästan lika varm i fuskvarianterna, som också är jättesnygga, hållbara och mycket billigare.
Vid första påseendet verkar det väl rätt OK resonerat, eller hur?

Men aldrig får man vara riktigt glad. För de där imiterade djuren är, visar det sig, otroligt mycket sämre för miljön än de levande. Vilket Världsnaturfonden WWF nu skriver oss på näsan. Vill man ha päls blir det alltså fel hur man än gör. På Tradera "säljer" man just nu en fiktiv fuskpäls, ja det är den ni ser på bilden ovan.

Hittills ligger högsta budet på blygsamma 450 kronor, men ingen får någon päls, oavsett hur mycket man betalar. Fredag är sista dagen. Pengarna som kommer in på "auktionen"  som snarare bör stavas "aktionen" utan u  ska användas i WWF:s arbete för en friskare natur.

Att man inte får något ytterplagg alls på det här viset är väl helt OK eftersom vi oavbrutet bjuds på plusgrader i landets södra delar, åtminstone denna vinter. Det är ju aldrig läge att ta till den klassiska kommentaren (från Folke Olhagen i radions "Vi som vet mest" på 60-talet):
-Det är inte utan att den gamla vinterpälsen kommer till heders.
Så i garderoben hänger de sida vid sida, fusk och äkta. Någon pälsvinter är det inte.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Ja, där ser man! Min mamma hade tre pälskappor, jag har aldrig ägt någon. Å med tanke på att din "äkta" päls har 40 år på nacken så är den nog den mest miljövänliga kappan oavsett om den är äkta eller fusk.

  PS. Kolla här - årets matbluff: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/arets-matbluff-sojagradde-med-tva-procent-soja DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker exakt så om min päls. Och ja, såg sojahistorien - inte klokt!!!

   Radera
 2. Ja, vad ska man säga ... Hur man än vänder kappan har man rumpan där bak och ibland blir det kallt om den också!

  Mamma köpte en fuskpäls och den fick jag, den var lite för stor för henne. Men den är så himla snygg, så där så folk på gatan stannar till och säger det. Jag lämnade den tillbaka till mamma när vi flyttade. Men den är VARM! Alldeles för varm för -5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo i spansk sol behövs väl ingen päls. Men när jag bodde i Miami kom minkarna fram när temperaturen kröp lite neråt ...

   Radera