lördag, februari 20, 2021

Pappersboken är inte död!

Vi hör det med jämna och ojämna mellanrum: den tryckta bokens tid är ute, läsning på papper ägnar sig snart ingen åt.
Men det är nog trots allt ett förhastat konstaterande. Inför julen var bokköpen i alla fall inte direkt få. Kö i kassan i "riktiga" bokhandeln och många tunga paket låg på hyllorna där nätköpen hämtades ut.

Och när det nya årets bokrea nu står för dörren syns det igen, det är jag övertygad om: vi kommer att köpa pappersböcker. Fast några hörböcker i cd-format på reahyllorna lockar förstås också. För allt fler väljer faktiskt att få "hjälp" med läsningen och lyssnar hellre än läser själv. Det är ljudböckerna som är på frammarsch, totalt sett, oftast som nedladdade ljudfiler.  

Intressant nog ökade ändå försäljningen av tryckta böcker under fjolåret, ett trendbrott. Fast coronakrisen har slagit hårt mot bokhandeln, samtidigt som påbjuden isolering rimligen bör ha spätt på svenskarnas läslust. Nya siffror tyder på att försäljningen i butik minskat med 15 procent, medan online-köpen ökat med 24 procent.  

Exakt hur mycket av den krympande försäljningen över disk som faktiskt beror på corona och hur mycket som är drivet av digitalisering eller nedlagda butiker är oklart. Konkurrensen mellan fysisk affär och näthandel är knivskarp, och det är bokhandlarna som förlorar marknadsandelar, hur trevligt många av oss än tycker det är att gå in i en traditionell "boklåda".

E-boken verkar också stå sig bra i kampen om bokläsarna. Konsumtionen av e-böcker, räknat i lästa timmar, ökade med 50 procent under 2020 jämfört med 2019 hos Storytel. Rimligen har övriga prenumerationstjänster, Nextory, BookBeat och de andra, liknande resultat. Se där ännu en nisch som har växt, med väldigt många nya abonnemang! Kanske har våra läsvanor förändrats för gott, kanske är läsplattans roll fast etablerad tack vare covid-eländet? En fördel är absolut att läsaren kan välja hur stor text man vill ha. Moderna pocketsidor har ofta för små bokstäver för äldre ögon.

I förlagsvärlden dyker också förändringar upp. Förlag drabbas olika hårt av pandemin, beroende på hur deras produkter säljs. De som traditionellt haft en större andel försäljning i fysisk butik tar mer stryk än de som riktar in sig på köpare som handlar på nätet.

Författare som väljer att publicera sig på eget förlag blir också ständigt fler. Mindre nogräknade förlag erbjuder sig ibland att hjälpa till, men först sedan författaren själv jagat ihop ett rejält startkapital, inte sällan upp mot 100 000 kronor. Då blir skrivandet en dyr hobby, eftersom det krävs väldigt många sålda böcker för att ens få tillbaka de satsade pengarna, än svårare blir det förstås att tjäna några kronor. Det är helt enkelt få förunnat. 

Så ser den ut, den hårda verkligheten, vare sig det gäller mjuka eller hårda pärmar, ljud eller digital läsning. Det blir faktiskt lite spännande att se vad bokrean denna gång får för resultat, för alla inblandade: författare, bokläsare, förlag, butiker, näthandel. Jag ska, som vanligt, göra mitt bästa för att inte handla. Men OM jag ändå gör det blir det över disk.

Det finns vissa saker ingen ljud- eller e-bok duger till. De kan exempelvis
omöjligen omvandlas till konstverk att ha på väggen.
Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. I många fall kan den vackra boken inte ersättas! Som du vet så älskar jag e-böcker men ändå så vet jag ju känslan med att ha bokhyllor fyllda med rikedom. En pocket ersätter enkelt med en e-bok men en bok fylld med vackra foton på platser och blommor? Där man vill stoppa in tummen och fundera, kanske återvända?

    Det enda utesluter inte det andra.

    Däremot har jag ännu inte tagit till mig lyssnandet, jag vet helt enkelt inte när jag skulle kunna göra det. Det passar helt enkelt inte in i min livsstil som den är just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I två lägen är hörböcker suveränt: på långresa i bilen och på (corona)promenad. Ibland också i solstolen. Men visst vill även jag ha tryckta böcker också framöver.

      Radera
  2. Det var nog en av de roligaste nyheterna jag hörde på tv igår tror jag det var, nämligen att bokhandlarna slog rekord 2020. Inte de fysiska butikerna utan nätbokhandeln, förstås. Det gör mig så oerhört glad att även den gamla hederliga pappersboken fortfarande är going strong.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ryktet om dess död verkar vara betydligt överdrivet! Hurra!

      Radera
    2. Inte ens jag som älskar eboksläsaren kommer hekt överge pappersboken. Båda har sin plats.

      Radera
  3. E- böcker gillar jag inte. Har testat i olika omgångar och det passar mig inte. Men jag har alltid en bok på G via Storytel och en pappersbok. Gillar att just fysisk bläddra i böcker. Men att lyssna på en bok kan jag göra när jag är ute, lagar mat, reser eller när som. Bokrean ska jag besöka och visst blir det några inköp. Och visst kommer pappersböckerna att bestå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte läst jättemånga böcker på min platta, men det är ett utrymmesbesparande knep om man exvis vill ha med böcker på resa. Slår dock aldrig ut pappersboken, inte hos mig heller! Får väl se om jag kan undgå rean ... lovar inget ...

      Radera
  4. "mina" böcker finns sällan på rea, romaner lånar jag på biblioteket, köper gärna böcker hos små förlag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bibliotekslån blir definitivt mera ekonomiskt än reaköp. Och tar ingen plats i hyllan sen!

      Radera
  5. All fiction är numera e- böcker eller ljudböcker för min del. Däremot Köper jag gärna kokböcker i pappersvarianten.

    SvaraRadera
  6. Jag har aldrig läst en e-bok i hela mitt liv. Jag går till bokhandeln eller biblioteket och införskaffar riktiga böcker på gammaldags vis.

    SvaraRadera
  7. Jag hade svårt att läsa på plattan från början, tog en gratismånad när jag var på resa och inte ville bära på böcker. Ganska snart lärde jag att tycka att det var ok, speciellt att det går att förstora upp texten - och att jag inte behöver lampa för att läsa i den ellösa sommarstugan.
    Men - jag har upptäck samma sak som den plattläsande maken, att det är lite svårare att komma ihåg böckerna när man inte hållit i dem och sett omslaget varje gång man öppnar boken.
    Lyssna på böcker är svårt, mina tankar far lätt iväg och då måste jag backa ... när jag går lyssnar jag på radioprogram, gärna långkörare som Allvarligt talat, Språket eller sommar/vinterpratare,

    SvaraRadera