måndag, februari 08, 2021

En outhärdlig karl

Alltid när klassikern "Moment 22" (Catch 22) av Joseph Heller kommer på tal får jag lite dåligt samvete. Jag har nämligen inte läst den. Jo, jag har börjat, men en bit in  oklart efter hur många sidor fick jag bara nog. Stod inte ut med Yossarian. Vilken jubelidiot! Outhärdlig! Hopplös!

Nu känns det i alla fall lite bättre, för jag har fått svart på vitt på att jag inte är ensam. Varje månad söker nästan (svindlande!) 50 000 personer på Google för att få hjälp att hänga med i storyn, förstå sig på den där märklige mannen. Detta är kartlagt, någorlunda vetenskapligt som jag förstår det, av Journalistic.org, en brittisk satsning (i samarbete med en säljsite, oklart samband) på redaktionellt material som man kan ta del av.

Samma undersökning visar också att det är just det där med att man inte tål en huvudperson som får läsaren att slå ihop bokens pärmar för gott. 83% avbryter sin läsning av den anledningen, precis som jag gjorde. 

Två andra klassiker som också kommer högt på den här listan över böcker man inte klarar av är George Orwells "Djurfarmen" (Animal´s Farm) och William Goldings "Flugornas herre" (Lord of the Flies), men de båda har jag i alla fall läst ut, med behållning dessutom. Borde möjligen läsas om.

Fast Yossarian kommer jag inte att ge någon ny chans. Han var inte rätt man för mig, även om jag vet att det finns de som älskar honom. Men andra böcker av Joseph Heller har jag gillat.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Catch 22 läste jag på 1970-talet. Fick kämpa med boken och läste den till det bittra slutet. Enligt Google gillade 79 procent boken. Minns att min man slukade Heller, men jag läste bara just Catch 22. Självaste boktiteln används väl av oss alla än idag. Så den kom för att stanna om man säger så;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja titeln funkar bättre än själva storyn ...

   Radera
 2. gillade filmen, boken med i listan 100 Bästa Romaner

  SvaraRadera
 3. Boken finns med i min lista över böcker som man "bör" läsa, har den och allt men har inte tagit steget. Men någon dag...

  Nu vet jag att om jag inte hänger med eller inte gillar den så är jag i alla fall inte ensam. Bra att veta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä du är i gott sällskap i så fall! :-D

   Radera
 4. Ja, ja det är så mycket man bör...
  Men om du nu inte gillar boken, strunta i den. Läs något som ger dig nöje och behållning =) Du är som jag stor nog att göra som du vill!!

  SvaraRadera
 5. Boken har jag läst på 70-talet när den ingick i kurslitteratur. Men skulle någon be mig berätta om den idag skulle jag inte kunna det.

  SvaraRadera