måndag, februari 22, 2021

Tavlor som väcker frågor

Vad har du på väggarna där hemma? Häftiga affischer? Blommor och frukt som stilleben i olja? Akvareller? Barnens teckningar? Dina egna broderier eller foton? Kanske några reproduktioner av verk som i original värderas till många miljoner?

Hemma hos mig finns hela skalan representerad. Jag är road av konst och konsthantverk i alla former. Struntar i "finhetsgraden", det är min egen uppskattning som räknas. Men lite omsättning behövs. Vissa tavlor får man skiljas ifrån, vi kanske har växt ifrån varandra?

En period hade jag min egen Mona Lisa. Hon var ett kinesiskt draperi tillverkad av små bambustavar. Jag älskade henne! Det gjorde också alla barn, som tyckte att det var hur kul som helst att springa rakt igenom den där tanten som fyllde en hel dörröppning. Det rasslade ju så roligt om henne! Till sist blev det för mycket, för många bambubitar sprack. Med sorg i hjärtat bar jag henne till grovsoporna, och jag har aldrig, trots att jag letat, hittat hennes like. Fann en slips med henne på som Maken fick i present, fast det var ju inte riktigt utbytbara storheter ...

Men Mona Lisa intar en särställning i konstens värld, den saken bevisas om inte annat av ny statistik som berättar, att hon googlas över en miljon gånger varje månad! Det är mer än dubbelt så många sökningar som ägnas åt tvåan på listan, Pablo Picassos "Guernica". Trea kommer Leonardo da Vincis "Nattvarden".

Det enda nordiska konstverk som folk verkar bli riktigt nyfikna på är Edvard Munchs "Skriet". På den finns en textrad i blyerts som säger "Kan bara ha målats av en galning" och det är en tanke nog många tänkt. Dock har det varit oklart vem som skrivit dit de där orden, konstnären själv eller en klåfingrig åskådare? Nu har Nasjonalmuseet i Oslo kunnat konstatera att det är Munchs egen handstil, en alldeles färsk kulturnyhet.

Så här ser listan ut över de tio konstverk som väcker flest frågor:

1. Mona Lisa - Leonardo da Vinci 1,024,000 google-sökningar per månad

2. Guernica - Pablo Picasso 454,500

3. Nattvarden - Leonardo da Vinci 343,000

4. Skriet - Edvard Munch 241,000

5. Hovdamerna (Las Meninas) - Diego Velázquez 140,000

6. American Gothic - Grant Wood 136,000

7. Adams skapelse - Michelangelo 105,150

8. Flicka med pärlörhänge - Johannes Vermeer 86,000

9. Minnets envishet - Salvador Dali 78,400

10. Lustarnas trädgård - Hieronymus Bosch 58,000

Copyright Klimakteriehäxan

Källa: diys.com

9 kommentarer:

 1. Här är vi återigen helt överens - konsten som hänger på våra väggar är verk som vi verkligen gillar, inte inköpta som pengarplaceringar.
  Vad gäller Mona Lisa så minns jag första (och enda) gången jag såg henne irl i Louvre. Att hon följde en med blicken var faktiskt helt sant, men att hon var såååååå liten som hon faktiskt var (77 cm × 53 cm) gjorde mig väldigt besviken. Okej, jag var 15 år då, men ändå;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var lite äldre när jag stod öga mot öga med henne, men JÄTTEBESVIKEN blev jag! Va, var det inte mer än så där????

   Radera
 2. här täcks väggar av bokhyllor... och påfåglar, äkta konst av barn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnens bilder hör till mina absoluta favoriter på väggarna.

   Radera
 3. Testar! Knepigt att kommentera idag.

  SvaraRadera
 4. Det var jag som testade. Knepigt att man ska behöva vara inloggad på Google för att kommentera på Blogspot. Och ibland ska man inte vara det.
  Kul lista! Har sett i alla fall fem av målningarna på sina museer och minns att jag blev besviken när jag som 12-åring såg Mona Lisa. Tavlan var så liten.
  Här hemma har vi jämkat vad gäller det vi har på väggarna. Maken och jag har inte direkt samma smak i allt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske alla blir besvikna på La Gioconda??? Och Skriet tycker jag jätteilla om! Av de där tio gillar jag American Gothic och Flicka med pärlörhänge (blev en bra bok också ju).

   Radera
 5. Vi gillar också "konst" och har massor med sånt på väggarna. Jag brukar möblera om med det ibland. Men så många tavlor med äkta konstverk har vi inte! Vi har dock sånt vi gjort själva, som vänner gjort, vackra reproduktioner (dom äkta har man ju inte råd med) samt lite andra "konstigheter".....
  Av konsten du hade räknat upp är det nog "Skriet" som påverkat mig mest, man blir ju direkt berörd av den - men skulle absolut aldrig vilja ha den hemma på väggen!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä tack aldrig Skriet hemma! Det man har på väggarna ska sprida trivsel och glädje, inte ångest ...

   Radera