fredag, februari 19, 2021

Hungrig, blöt och vilse

Plötsligt är det fredag igen. Temperaturen har krupit över nollstrecket och etablerat sig på plussidan, om än med knapp marginal. Elisa Matilda har sparkat igång veckändan med fem fredagsfrågor, precis som hon brukar numera. Den här gången finns ett tema: problemlösning.

 1. Vad lagar du till middag om du inte har något i kylen? Hoppas att jag har en påse av Barillas tortellini i skafferiet ... och saken är klar!
 2. Vad gör du om håret är blött och du är sen någonstans? Kör fingrarna igenom, försöker se oberörd ut och kliver iväg, förhoppningsvis inte ut i hård kyla.
 3. Om mobilen inte fungerar, hur får du tag i någon? Messenger, via datorn, troligen. Vi har "gam-telefon" kvar men det har ju nästan ingen annan, så där finns ingen hjälp att hämta.
 4. Vad gör du om du inte hittar något i en butik och ingen personal finns i närheten? Letar upp nån som jobbar där, de måste ju finnas!
 5. Om du gick vilse i en skog utan karta eller kompass, skulle du kunna hitta ut? Har svårt att hitta med karta och GPS så det är tveksamt. Kompassen har jag nog aldrig begripit mig på, faktiskt. Enligt Sonen är mitt lokalsinne bland världens tre sämsta. Men kanske skulle ljudet från hård trafik leda mig åt rätt håll, ut ur den där skogen (ja vad skulle jag egentligen in där och göra)?
Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

 1. Men du kan väl använda gamtelefonen till att ringa någon annans mobil?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har med 99 % säkerhet inte numret ... det är ju lagrat i mobilen ...

   Radera
 2. Kul att läsa dina svar!
  Ja, rådlös ska man se till att inte vara. Hellre tänka före än efter.
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och alltid ha en påse tortellini att ta till i nödlägen ...

   Radera
 3. Då ingår jag bland de där tre! Skulle aldrig komma på tanken att gå in i en skog ensam. Inte ens efter ett elljusspår! 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar vem den tredje är!? den som gör vår trio komplett!

   Radera
 4. Karta skulle garanterat inte hjälpa mig, jag hatar att behöva kolla en karta om jag ska nånstans, det blir bara fel. Det är knappt att jag kan följa gpsen, det är bara inte rätt instruktioner för mig =) Vill ha mer "sväng vid det fina huset" än "sväng höger om 100 m" ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gps kan funka ... men så tystnar den plötsligt ... eller så tappar den kontakten ... och jag är bortgjord!

   Radera
 5. Här är vi rätt så lika igen. Bland annat kan jag heller inte använda en kompass, ingen gps heller. Så då är vi kvar i skogen då. Förhoppningsvis går vi vilse under en varm sommardag/-natt.
  Å håret låter jag också lufttorka:-)

  Svar: Nej du, jag tillverkar då inga elgitarrer a choklad. Det är det engelska företaget "Amazing Chocolate" som gör det. Är stamkund när de satt upp sin pup up monter före jul. Har bloggat o det här:
  https://bp-computerart.blogspot.com/2020/12/skyltsondag-293.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch så myggbitna vi kan bli ... Missing People kanske kommer och tar rätt på oss?
   Tack för svaret om chokladgitarren, jag var verkligen förundrad!

   Radera
 6. här har du en medsyster vad det gäller dåligt lokalsinne! barnen stirrar på mig och säger men mamma du kan inte mena att du inte vet vilket håll du ska gå på? det är i olika okända städer. jag hittar något bättre i skogen. där går jag på känn. karta och kompass är nog så bra men är inget för mig. gps-tanter kan en inte lita på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittar bättre i städer än i skogen tror jag! Fast när jag var ute på barnvagnspromenad med barnbarnet lyckades jag gå åt helt fel håll, det blev en tvåtimmars vandring, drygt, i st f den dryga timme som vi brukat satsa på ... men både jag och barnet kom till rätta ...

   Radera
 7. Lokalsinne är inget jag har heller, så jag passar mej för att gå för långt in i skogen! Pasta eller ännu bättre tortellini är ju superbra att ha hemma!
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte har någon med mig som hittar är jag mer uppmärksam och går inte vilse lika ofta. Men har jag sällskap med nån som kan verkar jag inte märka nånting av det man passerar.

   Radera
 8. ibland hittar jag ibland inte... vi har kvar fast telefon, har inga fiber, jag hade ju jobbmobil många år, även BlackBerry många år, Ericsson hade en egen antenn i Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hittat rätt bra i några storstäder (NY, London, Buenos Aires, Paris) men eftersom besöken där inte förnyas glömmer jag nog bort. Dessutom ändras ju saker och ting.

   Radera
 9. Kul att läsa dina svar.
  Och rådlös verkar vare sig du eller jag vara.
  Lokalsinnet hos mig är bra och har alltid varit både i städer och i naturen
  Vad gäller att traska i skog eller på fjället så har jag alltid en kompass med mig och har inga problem att orientera mig. Är hyfsat bra också att via solen läsa av väderstrecken.Har jag en karta med så har jag inga problem att läsa den. Vad gäller GPS är det inte alltid det finns täckning har jag upplevt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karta funkar i städer, men jag är ingen bra kartläsare ändå ...

   Radera
 10. Underbart svar om lokalsinnet. Mannen min platsar nog in som nr fyra då. Ja, förutom när han som pilot flög, då var det inga problem. Konstigt.

  Själv har jag inbyggd kompass i skallen så jag kör eller går inte så ofta fel. Tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog för att jag tycker att jag har en del i skallen - men nån kompass döljer sig inte där inne ... Om du har tid och ork kan du kolla här: https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2009/08/ursakta-hur-kommer-man-till.html

   Radera
 11. Skicka in mig på ett Ikea-varuhus och jag är lost, skicka ut mig i skogen och jag hittar! Är ingen pastatjej men färsk tortellini är sjukt gott. Gjorde en variant i tomatsås med spenat som var grymt god. En inre kompass har jag, den vägleder ganska bra bland människor, vem kan jag lita på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men på Ikea är det ju pilar i golvet som leder mot utgången, det är det inte i skogen ... Tortellini är en favorit, både "torr" och färsk. Kombineras med gröna ärter, gärna.

   Radera
 12. Jag småler åt din sons påstående att ditt lokalsinne bland världens tre sämsta. Känn dig inte ensam, min livskamrat är i samma klass. Kör jag henne till fösta rondellen på ön (6 km dit) och kör runt två varv hittar hon inte hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fniss ... hem brukar jag i alla fall ta mig för egen maskin, även om det kan ta lite tid ...

   Radera