söndag, februari 07, 2021

CITAT om mode och poesi

"Det finns en seglivad myt om den stackars lidande poeten utan koll på kläder. Ett intresse för kläder och mode förringar på intet vis deras poesi."

-Amanda Gorman läste sin egen dikt "The Hill We Climb" under ceremonin när Joe Biden blev ny amerikansk president. Hon uppmärksammades inte bara för sin text utan också för att hon från topp till tå var klädd i italienska prestigemärket Prada. Nu har hon kommenterat synen på intresse för mode, ett intresse som "fina kulturmänniskor" vill se ner på. Borta är tanken att en diktare måste se ut som en slashas! Gorman, som fyller 22 i dagarna, har inte bara slagit igenom som poet, hon har fått jobb på catwalken också. Susanne Ljung skrev om henne i Dagens Nyheters lördagsbilaga, där jag hämtat citatet. I natt svensk tid läser hon en ny dikt, denna gång i samband med det som kanske är USA:s allra största idrottsevenemang, Super Bowl, säsongsfinalmatchen i amerikansk fotboll. Poesi har blivit hett! (Jag tror inte det har så mycket med Nobelpriset 2020 att göra, även om det gick till Louise Glück.)

4 kommentarer:

 1. hennes böcker finns att köpa på Bokus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm. Blir nog inget köp för mig, sorry. Men tjejen är häftig.

   Radera
 2. Vad roligt! Lyssnade när hon läste din dikt när John Biden blev president och fastnade både för Amanda Gorman, dikten och hennes sätt att läsa den. Väldigt roligt att hon nu ska läsa på Super Bowl och att poesi är i ropet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två superhäftiga hedersuppdrag inom loppet av bara några veckor! Jag tror den flickan har sitt på det torra vid det här laget!

   Radera