torsdag, februari 04, 2021

Språkpolis mitt i vintern

Ett både hett och kärt tema för helgfrågan från Mia i bokhörnan denna vecka: Vi som läser mycket - blir vi lite språkpoliser? 

Förmodligen och ska jag kanske säga förhoppningsvis inte alla ... men många! Jag är en av dem. Och tänker inte skämmas för det. Svenska språket är värt att vårda och värna, vilket inte är det samma som att undvika förnyelse. 

Bonusfrågan har förstås fötts i vädret, eftersom vi nu verkar ha riktig vinter i hela landet: Hur är det med er, snöälskare eller?
Här är jag kluven. Tycker vinterlandskap av julkortstyp är jättevackra, med snötyngda trädgrenar och vita vidder där man ser spåren av rådjur och hare. Men det som inledningsvis är så där rent och fint blir i stadsmiljö så snabbt skitigt och fult.

För den som gillar vintersport är det förstås ändå ljuvliga tider just nu, både i skidspåret, i pisten, i kälkbacken och på blank is. Men jag har aldrig varit någon riktig entusiast på vare sig snö eller is. Det räcker jättebra att titta på, gärna ombonat placerad i tv-fåtöljen ...

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. skulle inte falla mig in att kommentera andra vuxnas sätt att tala eller skriva... helt främmande för det. Bästa väder nu med ljusa soliga vinterdagar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljuvliga vinterdagar, absolut. Och språkpoliser måste agera med omtanke och försiktighet.

   Radera
 2. Ja det är fint men himla dyrt att värma upp huset tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Snö och vinter, sol och blå himmel, visst är det vackert att titta på! Drar mig lite för att vara ute för länge, burr.
  Jag tycker man ska vårda språket, samtidigt så älskar jag dialekter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dialekter är absolut värda att vårda! Och det här vädret har bjudit på fenomenala promenader i ljuvlig sol.

   Radera
 4. Språkpolis, absolut! 😜
  Försöker dock inse att språk ändras hela tiden. Har dock svårt att acceptera när det gör texten svårbegriplig. Som särskrivning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Begriplighet går före det mesta, absolut. Men visst dyker nya ord och uttryck upp som man kan inse behovet av och använda framöver.

   Radera
 5. Helt okej att vara språkpolis, bara det inte är folk som hävdar att det ska vara på ett visst sätt utan att egentligen veta varför. Människor som uppträder normalt i vanliga fall kan bli helt rabiata när de ska diskutera hur kex ska uttalas...

  PS. Det går att lägga in länken som vanligt hos Mia. Välj att logga in via Google!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kex - ett härligt gammalt tvisteord, haha! Försökte via Google men som jag fattade det skulle jag ändå InLinkza.

   Radera
 6. Hahaha! Om man har jobbat på ett förlag så blir man automatiskt en språkpolis, även om jag troligen gör en massa stavfel både i mina inlägg och speciellt när jag kommenterar. Det svenska språket ska absolut vårdas, men jag är ofantligt trött på chattspråk eller om det var chatspråk;-)

  Språket ska absolut förnyas med nya ord, men språket ska inte våldtas..

  Vintersport - nja. Följer de europeiska fotbollsligorna istället. Men måste medge att din sista bild var en fröjd att titta på framför datorn;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska inte våldtas - perfekt uttryckt! Och visst kan det i någon mån vara en yrkesskada, men jag menar förstås att om man jobbar med ord och språk ÄR det extra viktigt hur man hanterar det.

   Radera