söndag, februari 21, 2021

Ångest och tandläkarbesök

Varje gång jag lägger mig ner i tandläkarstolen tittar jag rakt på den lilla skylten på lampan som ska lysa in i min mun. "Made in Gotland" står det på den. Vilket är väldigt märkligt i mitt tycke. "Made in China" är man ju van vid, "Made in EU" får en inte heller att höja något ögonbryn. Men detta?!

Har förstås googlat, och då ser det ut som om det borde vara etiketten på en gotländsk slöjdprodukt, men det känns faktiskt inte rätt. Är det någon som har bättre tumme med Farbror Google än jag och kan klara ut denna gåta? Tandläkaren vet inte heller, kan jag meddela, jag har naturligtvis frågat.

Om graffiti går att kalla skylt kan naturligtvis ifrågasättas, men nu gör jag det ändå. Det visar sig att graffiti kan, numera, vara riktigt värdefullt. Så pass att huspriset går upp om någon har "kladdat" på dess väggar! Men det ska förstås inte vara vilken enkel tonårstaggare som helst.

Däremot händer det saker om graffitin gjorts av Banksy, förmodligen den mest framstående av alla graffiti-konstnärer som finns. Har ett hus man vill sälja en Banksy-signerad målning på väggen går försäljningspriset upp med astronomiska summor. Och sedan ryktet gått i England har en undersökning visat att över hälften av alla britter som är på väg att sälja sin bostad har övervägt att beställa graffiti av någon erkänd målare för att pressa upp priset!

Den spraymålning som jag plåtat är förvisso inte gjord av någon framstående artist. Lite förundrad är jag över ordvalet. Använder en klottrare verkligen uttryck som "ansenlig"? Vet de ens vad det betyder? Se där, då avslöjade jag just en fördom ... 

Men möjligen är bildens budskap typiskt för den tid vi lever i just nu. Och dessutom är det skönt att ha klarat av det obligatoriska, årligen återkommande, besöket hos tandläkaren, för inför det kan man förvisso känna en ansenlig mängd ångest.


Det blir för ovanlighetens skull denna Skyltsöndag också låneskyltar, två stycken till och med. Ännu mer skyltar att glädjas åt hittar du om du tar vägen via BP:s blogg Konst eller konstigt

En låneskylt från Manhattan. Foto Renee Kohn.

En låneskylt till fast svensk. Foto Vera Berg.
Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. en tid hade min tandläkare tv i taket, det var så nytt så inga längre filmsnuttar, men idén trevlig, får en att tänka på annat. Fast jag blundar och försöker sova....

  P.S.
  John Hall bodde i Gunnebo slott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har jag förvisso inte heller varit ...
   Min tandläkare har nån sorts tavla i taket. Men skylten fascinerar mig mer!

   Radera
 2. Graffiti är inte nåt jag gillar - tycker bara att det gör att området ser nergånget ut!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstå det. Jag är inte heller överförtjust.

   Radera
 3. Asch, gick också bet på det. Men du är i alla fall inte ensam:
  https://tramsganget.blogg.se/2010/june/pa-tal-om-tandlakaren.html

  Hur kan något vara med utan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade inlägget på "tramsbloggen" - från 2010! Så nån nyhet är det definitivt inte.
   Semla med utan är jag nog inte intresserad av att testa ...

   Radera
 4. En del reklam är uppåt väggarna men det är kanske meningen, för man hajar till.
  Snyggt skyltat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Ännu en skyltsöndag förpassas härmed till förgången tid.

   Radera
 5. Har försökt googla din lampa och sett att en annan bloggare uppmärksammade en likadan lampa redan 2008 - https://diolivetti.blogg.se/2008/november/live-hos-tandlakaren.html
  Då det verkar finnas många fabriker på Gotland som tillverkar just lampor, så gissar jag att det är just en "vanlig" tandläkarlampa som du fick syn på. Har aldrig sett en sådan skylt, inte "Made in EU" heller för den delen.
  Banksy - ja, hans graffiti skulle jag inte tacka nej till;-) Gillar skylten från Manhattan och Oatly-reklamen är ju så himla bra. Har ju själv visat exempel på deras "mjölkpaket" och jag tycker att deras reklambyrå gör ett utmärkt jobb. Att själva produkterna sedan smakar sk*t, är en annan sak.

  Tusen tack för en toppen skyltning och länken:-)

  PS. Så Emma gick också bet där, men kul att hon hittade en blogg från 2010 med skylten:-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är alltså bara 12-13 år efter min tid ... men kom i allafallpå utsatt klockslag till tandläkaren.
   Har nog aldrig smakat på nån Oatley-produkt.

   Radera
 6. Kul tankar! Även hos tandläkaren! Och att lampan var från Gotland skulle nog jag också haja till över.
  Manhattanskylten gläds jag åt och minns genast året jag bodde här. Nä, boendet här i "Hells kitchen" varade bara ett år men besöken i N.Y under årens lopp har varit många.
  Vad gäller graffiti så finns det ju olika varianter.
  Oatly´s skylt har humor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst undrar man när/om det kan bli tal om att åka till The Big Apple igen???? Med utan corona, för att travestera reklamen ...

   Radera
 7. Utan grädde är väl inte en riktig semla !?!?

  SvaraRadera
 8. Jag gråter när jag ser sista skylten Nu med utan....ojojoj, vilka tabbar!
  Hos min tandläkare får jag detaljstudera en stor takmålning gjord av tavelmålare Bengt Elde som bodde halva året här i trakten och vars tavlor jag gillar skarpt! Jag håller helt med dig om ansenliga graffitiskylten, den konstnären har nog några år på nacken, men busig kan man ju vara hela livet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en Bengt Elde på väggen som jag fått av honom! Ett provtryck tror jag. Mysig gubbe, med mycket humor, färgstark inte bara vid staffliet.

   Radera