fredag, februari 26, 2021

En blandning av dröm och verklighet

Elisa Matilda tycker det vore kul att bli lite mer bekant med sina bloggvänner. Därför har hon valt att ställa de här fredagsfrågorna denna gång. Det blir en mix av verklighet och dröm:

 1. Vilket var ditt första jobb? Oavlönat: som butiksbiträde i min pappas lanthandel, alla skollov. Med lön, om än väldigt liten: första journalistjobbet på Arvika Nyheter.
 2. Vad läser du just nu? "Dörren" av Magda Szabó. Radioföljetong. Är mellan böcker på papper.
 3. Tapestry. Älskad!
  Har du någon gång träffat någon känd person? Ja, märkvärdigt ofta faktiskt. Av alla möjliga sorter. Beror mycket på jobbet.
 4. Vilken talang skulle du helst vilja ha? Tänk att gå ut på en scen, öppna munnen och sjunga så att en jättepublik blev alldeles salig ... lite som Carole King, kanske? (Hennes fantastiska album "Tapestry" fyller femtio år i dagarna).
 5. Vad var det första du köpte för egna pengar? Fick pengar i studentpresent så att det räckte till en skrivmaskin, den hette Odhner Privat. Finns kvar, har inte nänts slänga den. Dessförinnan var det väl mest godis (forntida favorit: dubbel-Japp) och nån tidning.
Copyright Klimakteriehäxan

30 kommentarer:

 1. De fleste barn må jobbe for sine foreldre om de driver foretak. Det er en veldig bra form for å bli introdusert til arbeidslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var roligt nästan hela tiden! Man kände att man gjorde nytta.

   Radera
 2. lyckliga jag som har barnbarn som är nöjda med min sång ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina ungar klagade heller aldrig. Får se hur barnbarnet accepterar min sång, vi är inte riktigt där än!

   Radera
 3. Jag undrar vart min gamla skrivmaskin tog vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den borde ju inte ha försvunnit helt av sig själv?!

   Radera
 4. Jag fick en Facit reseskrivmanskin av min pappa när jag gick på Handelsskolan. Vart den är? Ingen aning.
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min var exakt som Facit fast den hette Odhner. Jag var lycklig när den blev min.

   Radera
 5. När vi var hos Notarius publicus för någon vecka sedan så var det ett välbekant ljud som jag inte kunde placera riktigt. Jodå, där satt en tjej och skrev på en alldeles vanlig skrivmaskin! Måste säga att jag gapade allt en del åt detta. Nog för att Spanien är efter i en hel del men ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett tag sen! Har tänkt på sekvensen i Disneys julafton med maskinskrivningen. Nutidens barn förstår väl inte vad som pågår? Fast, som en sa i mötet med en skrivmaskinsskriverska: Kolla va coolt, den printar samtidigt som man skriver!

   Radera
  2. Haha! Den skulle ha sett en telex in action!

   Radera
  3. Telex var jag bra på en gång i tiden! Jättesnabb! Men hu som det slamrade!

   Radera
 6. Intressant att läsa dina svar. Har jobbat med skrivmaskiner för evigheter sen, känner igen märket som du har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Odhner var inte lika vanligt som Facit. Maskinerna var dock identiska!

   Radera
 7. Vad roligt att höra att du också har jobbat som, och kanske ännu jobbar som journalist! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit journalist sen 1965 ... började direkt efter studenten, 17 år gammal! Och det är som med amerikanska presidenter: man behåller titeln livet ut. Tror jag i alla fall.

   Radera
 8. Sjunger också hellre än bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag en gång var hyggligt tonsäker men numera sjunger jag så gott som aldrig, så den färdigheten har nog somnat av.

   Radera
 9. du sjunger; jag ackompanjerar på kyrkorgel. vi hade också en välsorterad lanthandel i min lilla uppväxtby i Blekinge

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gång i tiden spelade jag också piano!!! Men musicerandet tillhör förfluten tid i mitt liv, precis som lanthandeln.

   Radera
 10. Det hade förvånat mig en aning om du med ditt jobb inte hade träffat några kändisar. Gissar att du skulle "leda" ligan om vi deltagare räknade kändisträffar;-) Förresten är du ju själv nästan en kändis:-)
  Sedan är det förvånansvärt många som vill kunna sjunga. Försöker förstå varför, men kommer inte på nåt svar;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, min kändislista går iofs inte av för hackor, den är både svensk och internationell, men som jag nyss skrev om musiken: tillhör förfluten tid (även om jag just i dag sprang ihop med en bästsäljande författare jag känner ganska väl!!!) Om man själv bli tagen när nån sjunger så är det väl så att man skulle vilja kunna ge andra en liknande härlig känsla?! Och känna gensvaret från publiken!

   Radera
 11. Tapestry... den snurrade i mitt studentrum. Ofta.

  SvaraRadera
 12. Apropå kändisar, så beror det väl på i vilka världar man rör sig? Jag berättade för min f.d. måg en gång, att jag ätit frukost ihop med Eric Ericson. ”Jaha, vem är det?”
  Sonen var exalterad över att ha haft närkontakt med XX - som jag aldrig hört talas om ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Kändis i min värld "is totally unheard of" för andra och vice versa. Min dotter hade en period Eric Ericsons barnbarn som pojkvän ... väldigt gullig kille! Jag brukade titta på tv-programmen när EE dirigerade kör. Spännande.

   Radera
 13. Härligt att knattra på en gammaldags skrivmaskin Gick en kurs när jag var tonåring, himla skoj, och lärorikt. Att jobba i lanthandel hade varit drömmen! Förstår att du är van vid kändisar, träffade en del i "mitt förra liv"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick också skrivmaskinskurs, men inte skriver jag så som man "ska"! Trevliga kändisar är trevligt, trista och uppblåsta kändisar är mindre kul ,,,

   Radera
 14. Alltid kul att läsa andras svar i "fem en fredag", förstår att du träffat på en hel hög med kända människor, och som BP skriver, du är ju en kändis själv!
  Maskinskrivning hette ett ämne i gymnasiet om jag inte missminner mej, minns att ja ginte gillade de elektriska maskinerna, de gick alldelels för fort, så jag satte mej alltid vid en gammal skrivmaskin, haha!
  Ha det gott!
  PS. ja, vem vill inte kunna sjunga!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, mitt eget kändisskap smäller inte särskilt högt! Annat hade det varit om jag verkligen hade kunnat sjunga ...

   Radera