torsdag, februari 04, 2021

Att mata fåglar


Vad gör en pensionär?

Frågan ställs emellanåt, både på allvar och på skämt. Barn som svarat på frågan citeras: en pensionär samlar burkar, sover hur länge som helst, ligger i badkaret hela dagarna, behöver inte göra något för att få pengar. Äldre självutnämnda humorister brukar dock föreslå att huvudsysselsättningen är att mata duvor.

Förvisso är det roligt att mata duvor! Glömmer aldrig när vi alla fyra i familjen reste till London på ett oktoberlov och "gjorde" världsstaden, med museer, vaxdockor, Towern, spännande mat i Soho, Mama Mia i West End. Men vad var mest minnesvärt? Jo att mata duvorna på Trafalgar Square!

Vi agerade som turister gjorde på den tiden (sedan 2003 är matning av duvorna på platsen strängeligen förbjuden): vi köpte påsar med något som fåglarna ville ha, majskorn kanske. Sedan stod vi där medan duvorna kom från alla håll. De satt på våra axlar, i håret, på armarna. För den som sett och skrämts av Hitchcocks "Fåglarna" kanske det låter ruggigt, men vi hade kul, jättekul.

Visst kan man förstå att fågelmatandet medförde problem för alla inblandade parter. Vi fick tvätta jackorna för att spåren av inte precis nyputsade duvfötter skulle försvinna, och visst blev det mycket bajs på torget och på amiralen där han tronar på sin höga piedestal. 

Men det där med att mata fåglar det har sin charm. I Barndomslandet hade vi så länge min mamma levde alltid en fågelstuga utanför köksfönstret på vintern. En brokig skara var stamgäster, solrosfröna hade en strykande åtgång, liksom talgbollar och några brödbitar. Med fågelboken i handen kunde vi identifiera nya besökare, livet kring det där lilla trähuset var väldigt underhållande.

Så kanske är det av hävd och gammal vana som jag gärna slänger lite smulor till fåglarna när jag tar en promenad längs Årstaviken. Pizzakanterna som vi inte gnagde i oss skär jag upp i småbitar, i lagom storlek för en hungrig näbb.

Nu blir det visserligen inte duvor jag matar, men änder och en och annan sothöna, och det gillar jag egentligen bättre. Tyvärr gör måsar ilskna inflygningar och lyckas sno åt sig en hel del, jag har inget motmedel mot deras framfusighet. Men att andraken med sina vackert blåskimrande fjädrar och klargula näbb får ett skrovmål gillar jag, glad att han delar med sig till sin betydligt diskretare fru. 

Naturligtvis ska man mata fåglar när man är pensionär! Och det är ju rätt onödigt att trycka i sig hela pizzan, bättre att dela med sig till någon annan eller hur? Så varför då inte till en hungrig fågel!

Vid Strömkajen, mitt emot Stockholms slott, matas varje vinter en mängd fåglar. Det är Stockholms stad som håller gästabud för övervintrande. Fågelmatningen påbörjades
redan på 1930-talet. Man börjar "serveringen" i december och håller på mars månad ut.
Inget hindrar förstås en pensionär att gå dit och bjuda på något litet extra ...

Copyright Klimakteriehäxan  

9 kommentarer:

 1. Så länge jag slipper ha dem flaxande omkring mig är det underhållande med fåglar. Det är roligt och intressant att se dem vid fågelbordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir de för närgångna kan det kanske bli jobbigt, men då på Traf Sq var det bara kul!

   Radera
 2. skyltarna säger att fåglarna inte ska matas med bröd, inte bra för dem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såna skyltar har jag inte sett.

   Radera
  2. i Slttskogen i Göteborg vid fågeldammen

   Radera
 3. (min mor gav oss, min lillebror och mig, ofta en påse torrt bröd och gamla sockerkaksbitar och sånt. Fick fåglarna något? Nej! Min bor och jag åt upp allt :) Vi säger att vi är uppvuxna med fågelmat....

  SvaraRadera
 4. Visst har vi förr matat fåglar med bröd. Minns både T.S i Londo och Markusplatsen i Venedig med döttrar och alla duvor. Men jag har aldrig gillat duvor. Nu blir jag irriterad när folk matar måsar och trutar på Medborgarplatsen. Det är ju sjöfåglar och kan fånga sin mat.
  Jag brukar hänga upp talgbollar och annat i träden till småfåglarna och då slipper man ju råttorna som annars lätt kommer om maten ligger på backen.
  Vad gäller sjöfåglar ska de helst inte äta bröd eftersom det ger mättnadskänsla men ingen näring. Lärde mig det här https://svr.nu/matning/ Men det finns ju annat
  man kan ge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det väl himla tur att jag är ute och matar änder så sällan - förvarar brödet i frysen, då blir det inte gammalt! Måsar och trutar får faktiskt sköta sin egen mathållning, det håller jag helt med dig om.

   Radera