tisdag, februari 23, 2021

På plats i ringhörnan

Hur det kommer sig vet jag inte, men jag hyser ett märkligt om än inte brinnande intresse för boxning. Har varit vid ringside ett par gånger. Den första galan var i Karlstad, jag var där med pappa och Lennart Risberg var stjärnan. När hans match skulle börja vände jag mig om för att fixa något och när jag sekunder senare vände blicken mot ringen igen var det hela över, Risberg knockad ... Tablå!

Denna tisdag har tisdagstrion med rötter hos Ugglan sport och friluftsliv som tema, och jag tänkte på en rad olika titlar, men beslutade mig för ett tema i temat: boxning.

Lite nöjd är jag med att dela detta aningen udda intresse med Joyce Carol Oates. Hennes "Om boxning" (On Boxing) är visserligen rätt tunn och totalt olikt allt annat jag läst som hon skrivit, men det är en intressant text.

"Den längsta ronden", skriven av min vän och kollega Edna Alsterlund, handlar om hur hennes man, världsmästaren i tungvikt Ingemar "Ingo" Johansson drabbades av demens, vilket slog sönder hela deras tillvaro. Berörande läsning, som nog också kan ge lite tröst och råd till andra som har en närstående som insjuknat i samma grymma sjukdom, den som till sist tog Ingemars liv.

"Bakom garden" av Åsa Sandell berättar om hennes egen boxarkarriär. Åsa är i grunden kulturjournalist, men bytte bana och efter att ha gått sin sista match driver hon nu ett gym i Nora. Det här är en av flera böcker hon gett ut om sin älsklingssport. Visst är det härligt med tjejer som törs satsa  och som därmed inspirerar andra att våga sig på lite ovanliga utmaningar!

Hon skrev själv en presentation av boken när den kom ut (2009). Tänkvärda ord, tycker jag! Eller vad tycker du? 

"Jag var säker på att jag aldrig skulle skriva en bok om boxning. Boxning är inte litteratur. Jag slog bakut när någon försökte tanka ner boxningens själ och hälla ut den på papper. För mig var slagen snarare en flykt från orden, en protest mot reflektion och analys och text. Jag ville ut ur huvudet. Boxning var på riktigt. Boxning var känslor. Boxning var själ och hjärta. Orden var något att räddhågset gömma sig bakom. /.../   Och när jag sökte formulera mina erfarenheter från boxningsvärlden upptäckte jag det uppenbara: Det är uttryckslustan som fört mig upp i ringen. /.../ Men mest av allt har det blivit en bok om att bejaka sina känslor, att våga drömma och släppa ut sin lust, både i och utanför ringen. Om hatkärleken till en sport som kramat så mycket blod, svett och tårar ur mig. En historia om en duktig flicka som ganska sent i livet finner sig själv bortom omgivningens förväntningar och sina egna krav."

Copyright Klimakteriehäxan

25 kommentarer:

 1. Några boxningsböcker har jag aldrig läst. Tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är tre sinsemellan otroligt olika böcker.

   Radera
 2. intressant tema, överraskande, själv höll jag på "slå" Ingemar Johansson när jag sprang GöteborgsVarvet 21 km, nära målet var det fullt med fotografer... Ingemar sprang förbi mig mig i slutspurten. lite synd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han orkade t o m med maraton, trots att han var stor och tung! En jättesnäll man var han!

   Radera
 3. Ett annorlunda val av böcker med boxning. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte att jag skulle hamna i en egen liten nisch ...

   Radera
 4. Rolig fakta om Joyce Carol Oates! Det visste jag inte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den damen kan överraska på flera sätt.

   Radera
 5. Boxning är en av få sporter som jag inte klarar att titta på. Förmodligen tittar jag på fel sätt, men det jag ser är två människor som pucklar på varandra. Med tanke på att jag själv var tvungen att sluta på en karatekurs när det var dags att börja använda varandra som spark- och slagmål, eftersom jag helt enkelt inte klarar att slå på någon som inte har gjort mig något, så är det kanske inte så konstigt 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där kickboxningarna kan jag inte heller hysa minsta förståelse för. "Vanlig" boxning har tydliga regler, men visst kan det också bli onödigt blodigt! Och nu för tiden tittar jag inte ... det ligger en bit tillbaka i tiden.

   Radera
 6. Kul att du har valt boxning även om jag inte tycker om den sporten och inte vill titta på den. Men det är ju en stor sport.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att läsa om sporten går ju jättebra utan att se en endaste match!

   Radera
 7. boxning är verkligen ingen favoritsport. tycker egentligen att det borde förbjudas. men jag har sett en film om JJ Corbett när jag var liten tillsammans med pappa. och så har jag sett Bosse Högberg boxas med någon tillsammans med en pojkvän. det var en intressant upplevelse. publiken var väl så intressant som själva matchen. Anita Lindblom svepte in i någon tjusig päls dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skådespelet runt repen är ofta rätt spännande helt utan slagväxling! I alla fall när det är matcher om mästarbältena.

   Radera
 8. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om du blir biten av boxning ...

   Radera
 9. Det var roligt att föra höra din boxningshistoria. :) Själv verkar jag bara intresserad när det är kvinnor som kämpar i ringen. Konstigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske Åsa Sandell är något för dig?

   Radera
 10. Det var totalt otippat - att du skulle gilla boxning alltså. Du är full av överraskningar. Skitkul ju!
  boxning och andra kampsporter är inte min grej, då jag ogillar när folk "pucklar" på varandra. Men jag är imponerad över de tre (tror jag att det var) svenska boxartjejer som blivit världsmästare. Mikaela Laurén är ju en idol och vem minns inte Frida Wallbergs tragiska slut på boxningskarriären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frida W var verkligen ett eländigt öde! Det där med att puckla på - jag sörjer för min del att exvis ishockey har blivit en så våldsam sport, råare än boxning tror jag.

   Radera
 11. Intressant med boxning och ditt intresse. Vet att jag som barn hörde matcherna på radio när Arne Thorén refererade matcherna mellan Ingo och Floyd. Spännande! Längre kom inte mitt intresse för boxning. Men jag har läst "Den längsta ronden". Så igenkännande och min pappa dog i just Alzheimer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi var uppe den natten när Ingo blev världsmästare. När matchen var slut sa mamma: Nä hör ni jag tror jag sätter på lite kaffe! (fast det drack nog inte jag, bara mamma och pappa). Ednas bok är fin och handlar förvisso mer om sjukdom än om sport.

   Radera
 12. Spännande med ett tema i temat! Jag blir nyfiken på alla tre böckerna, trots att jag inte alls är intresserad av boxning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att man behöver inte alls vara road av boxning för att ha utbyte av de här böckerna!

   Radera
 13. Några böcker om boxning har jag inget minne av att ha läst.

  SvaraRadera