söndag, februari 21, 2021

CITAT om barns läsning

"Föraktet mot den 'dåliga litteraturen' – barns flick- och pojkäventyrsböcker, ungdomars fantasy och vuxnas deckare – är missriktat. Det viktiga är inte att vi läser god och uppbygglig litteratur, utan att vi läser böcker över huvud taget."

-Hämtat från Dagens Nyheters ledarsida i dag. En urgammal sanning som förtjänar att upprepas, ideligen.

12 kommentarer:

 1. tja, vi läste barnboken om Marie Curie med sjuåringen och vi pratade om Nobelpriset och hur svårt det var för kvinnor att studera för hundra år sedan, sjuåringen tror att forskare om coronavirus får Nobelpris.

  SvaraRadera
 2. "Forna tiders bekymrade debatt"... det finns ju inget förakt 2021 mot fantasy eller annan genre i skolorna eller någon annanstans! Är det DN:s chefredaktör som skriver?

  SvaraRadera
 3. Ja, det viktiga är att man läser. Emellanåt hittar nog de allra flesta de där som är "accepterade" också.

  SvaraRadera
 4. Detta tankesätt har i olika omgångar, vad jag kan minnas, varit aktuellt sedan 70-talet. Möjligen med en och annan åsikt från någon inom gruppen "förstå- sig- påare".
  Har i alla fall denna erfarenhet efter dryga 40 år i skolans värld. Även som speciallärare på högstadiet. Ofta var det en utmaning att hitta böcker till killar som är 14-15 år och som har knepigt med sin läsning.

  SvaraRadera
 5. Håller helt med! Konstigt nog tänker jag spontant på boken "Zlatan", som fick killar att läsa som innan inte ens tagit i en bok. Till och med min kompis dyslektiska son slukade boken. Okej, den var skriven av David Lagercrantz, men ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zlatan har definitivt bidragit till att några ungdomar faktiskt läst en bok. Sen får man hoppas att de läser lite fler.

   Radera
 6. Tror man måste börja läsa tidigt för barnen för då väcks intresset. Precis som med min son så har jag läst mycket för mina barnbarn när de var små. Jag var t.o.m. "tant Saga" på deras dagis under ett antal år. Nu är de 11 och 14, men döm om min glädje när 11-åringen sa: Farmor du läste alltid för oss när vi var mindre. Det var så mysigt! Jag frågade om hon ville att jag skulle läsa för henne nu också? Och hon sa JA! Dom läser mycket själva också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart och dessutom viktigt! Du har gett dem en gåva för livet!

   Radera