onsdag, april 19, 2023

Vems boktips ska man lita på?

Idag satsar Enligt O stort, högt och djärvt. Eller vad sägs om Veckans kulturfråga, som till råga på allt är en dubbel? Först denna: Vilka kända personer vill du se som bokklubbsledare och/eller boktipsare? Varför?

Jag tror inte riktigt på det där med att Oprah Winfrey, Marie Lundström (Bokradion) eller för den delen Jessica Gedin (Babel) är riktigt att lita på för min del, även om de säkert kan peka på många läsvärda böcker och gör det, hela tiden. Men jag kommer att tänka på en kvinna som jag tror skulle få mig intresserad: skådespelaren och energiknippet Marie Göranzon, i dag 80 år. Och anledningen? Hon är skärpt, hon är livserfaren, hon slösar garanterat inte tid på något som inte är välskrivet, spännande och intressant. Fast jag vet förstås egentligen inte något om hur hennes läsvanor ser ut ...

Samtidigt vill jag ge mina bloggarkollegor en eloge: jag får en hel del fina tips om böcker den här vägen. Tack för det!

Andra delfrågan är verkligen stor, svår och rent av politisk: Vilka andra projekt för att öka läsningen hos svenskarna vill du se? Har svårt att inte hamna i skolan, där jag tror att chansen finns. Att få folk att vara bekväma i och med språket är förmodligen demokratins viktigaste ingrediens. Ingen enkel uppgift, med alla tekniska nymodigheter som ständigt konkurrerar. Och så vill jag se uppfinningsrika bibliotekarier som kan locka unga till sina hyllor. Böcker ska läsas!

Passar på att ta med ett passande verk från Vårsalongen på Liljevalchs: Elwira Jeanssons "Vad jag gör om dagarna", en öppen bok där det blommar vackert! Förhoppningsvis har hon läst den först.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Jag tror, som du, att man måste börja i skolan — helst i förskolan — med att intressera barnen för böcker.
    Och biblioteken måste få bättre resurser än vad de oftast har i dag — och skolbiblioteken ska ha utbildade bibliotekarier.
    Vår kommun är ett utmärkt exempel på hur man genom ointresse från kommunens sida, lyckats få ett trevligt bibliotek, till ett ställe man helst undviker.

    Det är något som måste få ta tid och kosta mycket.
    Margaretha
    som helst vill snubbla över
    intressanta böcker på egen
    hand, utan att några kändisar
    lägger sig i. Det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Illa om biblioteken fortsätter att sjunka i popularitet.

      Radera
  2. Boken som origami-konstverk är ju helt fantastisk! Gillar markeringarna med markeringspennan, så hon har nog läst bocken först;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag inbillar mig också att hon läst, eftersom verket fått namn ur texten. Men jag tror inte att detta kan kallas origami??? fast jag har inget bättre ord för denna hantering av papper.

      Radera
  3. Barnboksbibliotekarie är jätteduktiga.

    SvaraRadera
  4. Här har skolan /förskolan tillsammans med föräldrarna, eller än mer tvärt om, en väldigt stor uppgift. Många skolor har ju inte ens vanliga läroböcker utan det är info via paddor. Skolans bibliotek är utarmade. Bedrövligt! Undrar hur mycket tid föräldrar läser för och tillsammans med sina barn under en vecka. Och skönlitteraturen i skolan? Var finns den?
    Ja, detta med bokrekommendationer är svårt. Men jag skulle nog gärna lyssna till Marie Göransson. Annars är jag väldigt glad över min bokklubb där många bra tips kommer. Och från dig här och andra bloggvänner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är rörande eniga om att skola och föräldrar har en stor uppgift här.

      Radera
  5. Tror också att skolan är central och att varje skola har ett bemannat skolbibliotek borde vara en självklar satsning. Det finns en utredning gjord som visar betydelsen av skolbibliotek, men tyvärr har varken förra eller nuvarande regering gjort allvar av förslagen i den.

    SvaraRadera