onsdag, april 12, 2023

I djurens värld

Djurvänner är vi väl allihopa, eller hur? I alla fall så länge de inte surrar, bits eller slingrar sig runt fötterna på en. Enligt O förpassar oss till djurens värld i denna veckas kulturfrågaVilka kulturella verk där djur är viktiga tycker du om?

Elsie Johanssons bok "Kvinnan som mötte en hund" tycker jag inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. En ensam äldre dam utvecklar en relation med hunden Makken, som kommer med en ljusglimt in i hennes isolering. Nästan en deckare!

TV-serien "I vår herres hage" (All creatures great and small) är rena semestern för den som börjat tröttna på väldigt blodiga mord, poliser med sprit- och relationsproblem och tragiska familjeförhållanden kring misslyckade individer. Här handlar det om veterinärer och deras patienter, i ett ljuvligt engelskt landskap. Mysigt bland kor, hästar, får och inte minst den gruvligt bortskämda hunden Tricky Woo! Finns på SVT Play, tre säsonger.

Låter också barnet inom mig vara med på ett hörn: jag har aldrig läst Rudyard Kiplings "Djungelboken" men jag älskar Disney-versionen som jag sett ett antal gånger! Lika glad blir jag varje gång!

Baloo och Mowgli. Bild ur Disney-filmen Djungelboken.
Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Jag kommer inte på några böcker där djur funnits med - men jag är öht fascinerad av hundar som är fostrade och lyder och är trevliga, jag känner några såna och blir ofta sugen på att skaffa hund, men maken påstår att jag är för lat ... (fast jag tror att det är han som är det!)
    Det räcker att vara ett par timmar hos hans syster för att bota mitt sug. De har alltid haft trevliga hundar, men den senaste är ett mosterexemplar i sin ras - stor och stark och envis och jobbig. Kan springa en mil (med husse på cykel) och blir inte trött öht. Vägrar flytta sig om man ska gå förbi och är så tung att den inte går att putta bort. De lyckas inte heller få den att lyda...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar hundar generellt, men en sån som du beskriver ska man absolut inte ha.

      Radera
  2. I vår herres hage har vi nyss sett med maken,
    nån gång ska jag läsa Kiplings bok

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror aldrig jag kommer att läsa den faktiskt ...

      Radera
  3. kom också på oväntat många böcker med viktiga djur i. Djungelboken har jag också med. I vår Herres hagde kan en se men inte läsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo då man kan läsa "I vår herres hage", den bygger på James Herriotts bokserie i fyra delar. Men jag har inte läst.

      Radera
  4. Djungelboken har till och med jag sett på bio, men det är många, många år sedan. Watership Down av Richard Adams är också en roman och film jag älskade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte aldrig på Watership down!

      Radera
  5. Gillar också mysputtrande I vår herres hage!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett skönt och annorlunda avbrott i tv-utbudet!

      Radera
  6. Du kommer att bli väldigt förvånad om du läser Djungelboken. Helt annorlunda än Disneys film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo så pass mycket har jag förstått. Kanske skulle jag störtgilla boken också?

      Radera
  7. Absolut älskar I vår herres hage, den nya då för den gamla har jag inte sett, eller minns i alla fall inte. En något otippad favorit! Johanssons bok låter spännande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg heller aldrig den gamla serien, den nya funkar bra på mig! Elsie J:s bok är fin. Men ganska sorglig.

      Radera