lördag, april 08, 2023

Glad påsk – hoppas vi förstås!

Vi är inne i äggens och kycklingens tid. Påsksymboler med anor, lite oklart hur traditionen uppkom. Men den har varit med oss åtminstone i över hundra år. De tidigaste beläggen för påskkycklingens existens som går att finna är från början av 1900-talet. Och ägget som kycklingen kommer ur symboliserar fruktbarhet och framtid. Dessutom värpte hönorna flitigt på vårkanten, och under fastan åt man inte ägg så det fanns att ta av när helgen verkligen kom.

Gulliga är de i alla fall så gott som alltid, kycklingarna, och nästan alltid gula. Vi har kycklingar som prydnader och de var ett återkommande motiv på den tid när man fortfarande skickade påskkort till varandra, om ni minns den vanan?! Kortet på bilden, visserligen utan kycklingar men med ägg, är sannolikt från 1920- eller 1930-talet.

Bilden nedan är av betydligt färskare datum. Jag har lånat/snott den från nätet. En perfekt illustration av ett nutida gissel: läppar uppblåste med kemi till groteska proportioner. Jag har inget principiellt emot att tjejer försöker bli snyggare med olika metoder, väl genomförd plastikkirurgi kan vara fantastisk.

Men varje gång jag ser en kvinna med jätteplutmun (det är tyvärr långt ifrån ovanligt) undrar jag om hon inte har någon spegel hemma, en spegel som tillåter henne att se sin egen profil? För att upptäcka att hon mitt i ansiktet plötsligt har en näbb som verkligen inte verkar höra hemma där. Möjligen kan den passa på en påskkyckling, även om det också känns lite tveksamt ... Kan bara hoppas att läpparna inte är i vägen utan att det kan bli en hyggligt glad påsk ändå.

GLAD PÅSK ALLA!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. Först är det fasta och sedan börjar hönsen värpa ägg, naturligt inslag under påsk, som infaller lite olika... inte alltid på min födelsedag 🥚🐣🐥🐓🐤🐔

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nu för tiden värper väl hönsen oavbrutet???

      Radera
    2. nja, inte om du har egna, har väl med ljuset att göra (som växterna)

      Radera
    3. Har förstås inte en endaste liten egen höna ...

      Radera
  2. Hahaha! Du är som alltid lika observant som jag;-) Det finns just nu så otroligt många kvinnor - unga som äldre - som går runt med plutmunnar. Kan inte tro att de har speglar hemma...

    SvaraRadera
    Svar
    1. I alla fall ingen spegel som låter dem se sin profil. Sorgligt är bara förnamnet!

      Radera
  3. Glad Påsk! Vad gäller höns och kycklingar så har de ju både symbolvärde och annat. Hade höns och kycklingar som jag omgavs av i Norge hos min mormor.
    Och visst minns jag när en skickade påskkort.
    Ler när jag ser den sista bilden. Och tänk att dessa läppar/ näbbar ska bli så populära på kvinnor. Illa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läste en sak som gladde mig: skådespelerskor som blåst upp läpparna till groteska proportioner får i dag inte roller i Holywood-produktioner. Hoppas det är sant.

      Radera