fredag, april 14, 2023

Borde man köpa ett hotell?

Jo, jag erkänner: jag har fnyst åt folk som köpt bihotell och satt upp hemma i sin trädgård. Bihotell? Bin bor väl där de vill, i alla fall de vilda som inte lever i en kupa?

Jag har ändrat uppfattning. Detta efter att slumpartat ha zappat med fjärrkontrollen och sedan suttit trollbunden i nästan en hel timme framför tv:n. Kunskapskanalen visade "Min trädgårds vilda bin", en dokumentär av naturfilmaren Martin Dohrn. Han hade nyss avslutat ett projekt om myror, ett av flera han gjort tillsammans med den legendariske Sir David Attenborough, när världen drabbades av pandemin.

Martin Dohrn och en av hans vänner.
Dohrn fann sig förvisad till sin egen trädgård i Bristol, England. Och började kolla på de som levde och verkade i hans gröna rum, fullt av buskar, blommor och örter. Han fann minst sextio olika sorters bin! Med sin fantastiska kamerautrustning kröp han dem inpå livet, bland annat med hjälp av ett vidvinkelobjektiv stort/litet som en gammaldags skjortknapp. 

Bilderna han fångar, med stort tålamod och mycket besvär, är helt otroliga. Ordet "närbilder" täcker inte på långt när det han visar! Han forskar kring trädgårdens invånare, han ger några individer namn, han tycker att han rent av får en social relation med några. Här skildras dramatik av olika slag: fysiska bråk på liv och död, sexliv med komplikationer, revirstrider, kamp om vem som får bo var. Samtidigt byggs nya bon, samlas mera pollen, läggs nya ägg, allt inför mina häpna ögon!

Jag fnyser inte längre åt folk som skaffar bihotell. Se filmen, du kommer inte att ångra dig! Det bästa jag sett i tv på länge. Kanske ska man rent av investera i ett litet hotell?!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. vi har haft egna bin några år i vår egen lilla bergsträdgård, mysigt och gott med egen honung. Vi har mångfald och inga gifter, inga skadedjur heller 🦋🐞🕸🕷🐝

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj blir det honung till och med - inte illa!!!

      Radera
  2. Mysigt att sitta i backen och studera djurliv, Martin Dohrn får gärna komma och filma i vår lilla trädgård... som skiljer sig från grannars kala gräsmattor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu tror jag han blev väldigt nöjd med resultatet från den egna täppan - svårslaget!

      Radera
  3. Den måste jag ju se! Från 2017 - då vi blev med stuga och mitt naturintresse blommade upp så är jag helt fascinerad. Jag borrade hål i några stockar och alla hål är bebodda av diverse flygfän. Jag kan sitta och stirra i timmar när de boar in sig för att lägga ägg.
    Fjärilar och fåglar och blommor - inget slipper undan mitt intresse (mer än fästingar. de ska dö!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kommer att älska den här filmen!!!

      Radera
  4. Har man jobbat med Sir David Attenborough så kan man sin sak. Sir David Attenborough som hunnit bli 96(!!!) år har också precis lanserat "Wild Isles", en helt ny serie om "wild life" på det brittiska öarna.
    Sedan ifjol har vi också ett bihotell på innergården. Ja, alla med "självaktning" har ju det. Och när "alla" har det blir jag "anti";-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har i a f ännu inget bihotell ... får ser hur det går, men gamla vedträn verkar ju funka bra, liksom tegelstenar! Hur som helst en ytterst sevärd dokumentär!

      Radera
  5. Fundera inte, slå till och köp ett bihotell!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det verkar gå lika bra med gamla tegelstenar och halvmurkna träklampar också ... att döma av filmen! Se den!

      Radera
  6. Instämmer. Hamnade också i programmet av en slump och blev sittandes. Fascinerande. Men något bihotell ska jag inte ha. (Är ganska allergisk mot bi och getinstick)
    Men tanken gillas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trampade på ett bi en gång, det gjorde faktiskt jätteont. Så jag vill inte ha dem alltför nära, även om jag inte är allergisk.

      Radera