fredag, april 21, 2023

När nål och tråd blir konst

"Sommarsaga från Dalarna". Broderi på linne av Anita Axelson.

Denna söndag (i morgon alltså) stängs Liljevalchs vårsalong av årsmodell 2023. Jag tog mig dit i sista minuten, gick runt bland stort och smått, djärvt och vackert, galet och fult. En slutsats drog jag och den gjorde mig glad: här fanns många, riktigt många textila verk! 

Mitt hjärta klappar ju för alla möjliga sorters textilier, det vet ni. Nu kunde jag se underbara vävda  bilder och bilder i en massa olika sömsätt: petit point, fritt broderi, applikationer, korsstygn och förstås en hel del i blandteknik som uppfinningsrika människor tar till nya höjder. Så härligt att de handarbetsaktiva tog sig igenom nålsögat (jurygranskningen) i stenhård konkurrens! Över 4100 sökte, de flesta blev besvikna: 159 personer fick visa vad de åstadkommit.

Lägg gärna märke till att det verkligen inte bara är kvinnor som skapar konst med nål och tråd: män gör det också, och gör det med den äran! En lustig detalj till: nästan alla textila verk på utställningen visas utan ram. "Det blir en fin skugga när ljuset kommer in, en naturlig sorts ram", förklarar en av museets anställda.

Nu tar jag dig med på Vårsalongen, men bara till (delar av) underavdelningen för textilt. Se, imponeras och gläds med mig!

Ditte Norström har vävt "Höst" – träden är broderade ...

... och samma sak med "Vinter".

"Skogsväv" av Ann-Kristin Wingman

Lucas Willman gör tummen upp med "Okej", ett verk i tuftat akrylgarn, något som nog
kan kallas en sorts ryateknik. Många täta knutar, kortklippta trådar. Såldes på
utställningens första dag!

Martin Olsson gjorde en björn (ovan) och en kanin (nedan) i textil och akryl.
Stort format! 


Karin Greilert broderade "Livets träd" i korsstygn.
Min mamma skulle ha ogillat att tyget satts upp så skrynkligt ... 

"Slagfältet" är broderat i väldigt många "halvstygn" (petit point) av Krister Persson. 

Måttband är också viktigt när man sysslar med textilier! 
Staffan Andersson är upphovsmannen bakom "Måttligt".
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. fint, har ärvt min 90-åriga mors broderigarner, eftersom hon inte handarbetade så mycket i slutet, har avsikt att göra stordåd tillsammans med våra sex barnbarn, lära dem lite - gjort lite saker med de äldsta 💕

    SvaraRadera
  2. ja, mellansonen har lärt sina döttrar sticka och sy med symaskinen (han fick blickar på sig när han kortklippt i Arméns Musikkårs kamouflageuniform satt och stickade julklapp till sin flickvän/fru

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hannele11:16 fm

      på tåget hem till Göteborg

      Radera
    2. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan skapa, så även när det kommer till textilt!

      Radera
  3. Du älskar ju broderier så jag förstår att du var salig. Är inte så förtjust i textilier och broderier, men tummen upp var ett nytt grepp som jag gillade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Råkar veta att killen med "tummen upp" fått in en rad beställningar p g a utställningen. Kul med folk som har nya idéer.

      Radera
  4. Jättefint! Men är det inte typiskt på något sätt att det är när män börjar intressera sig för textilkonst som den blir erkänd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, usch, sorgligt om det faktiskt är så. Men vi har ju haft några starka föregångare, såna som Märta Måås Fjetterström exvis.

      Radera
  5. Tack för besöket! Har haft förmånen att komma med hit i år både via dig och andra bloggvänner. Brukar ju vara här jag också men just nu knepigt för mig att stå och gå- Hoppas jag nästa år ska vara på plats igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo man får trava runt en hel del om man ska se hela vårsalongen. Men viktigare att vårda kroppen än att gå till Liljevalchs!

      Radera
  6. Jag har aldrig kommit iväg på någon vårsalong... de här textila verken hade intresserat mig! Hädanefter, om måttbandet ligger slängt någonstans, ska jag se det som en installation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var jätteroligt att så mycket textilt fanns med! Fnissade glatt åt din "installation" ...

      Radera