fredag, april 07, 2023

Påsk då och nu

Långfredag är numera mest likt en vanlig fredag, även om den är rödmarkerad i almanackan. Men den där påtvingade abosluta tystnaden och tråkigheten som var ett måste när jag var liten, den är avvecklad numera. Elisa Matilda tycker det är dags att tänka tillbaka. Här hennes fem fredagsfrågor:

 1. I din barndom brukade barnen på påsken, vadå? Vi klädde ut oss till påskkärringar och gick runt med påskbrev vi målat själva till alla kompisar. I breven låg godis. Och detta hörde själva påskaftonen till. Ibland hade vi fyrverkeri på kvällen tillsammans med grannar. Påskbrevsidén försökte jag importera till Stockholm när mina barn var små, men det blev ingen succé.
 2. Ett fint påskpynt är? Mina handgjorda påskkärringar i trä (en ser du på bilden ovan), tillverkade av en arbetskamrat för rätt många år sedan, hänger jag alltid upp. Men jag har också ett antal höns och kycklingar i olika material som jag gillar. Plus dörrkransen av ägg.
 3. Kommer grannbarnen förbi för godis? Ja några få, på skärtorsdagen.
 4. Vad är något du tänker göra i påsk? Umgås med barn och barnbarn, äta gott, läsa bok. Inga märkvärdigheter med andra ord.
 5. Vad betyder påsken för dig? Ett litet gult avbrott i en vardag som annars åtminstone stundtals kan te sig rätt så grå i väntan på våren ... men den är inte alls lika viktig som julen.
Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. Gillar att påsken är alltid är ledig på fredag och måndag så att man kan ha långledigt. Julen kan ju bli både väldigt kort och väldigt lång. Inte lika bra! Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant! Påsken har sina fördelar!

   Radera
 2. dörrkransen är väldigt vacker. påskkäringen är väldigt uttrycksfull. att umgås med barn och barnbarn är alldeles tillräckligt märkvärdigt. det är inte så ofta alla är samlade på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är också förtjust i kransen, den har hängt med rätt länge, påskkäringen likaså.
   Ja hela familjen är härligt!

   Radera
 3. inga påskbrev i min barndom 🇫🇮

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi började producera såna direkt efter jul ... det gick åt en hel del!!! och var roligt!

   Radera
 4. Väldigt fin dörrkrans! De é lite svårstyrda dom där stockholmarna! Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja påskbrev gick i alla fall inte hem ... :-D

   Radera
 5. Så fint påskpynt! Själv har jag inte orkat gå ner i källaren för att ta upp mina påskkärringar i år! Blev en kruka med påskliljor inköpta i alla fall! Visst är det ett fint gult avbrott i väntan på våren!
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag har en hel del mer påskpynt i källaren men det fick räcka ändå. Handlar ju ändå om så kort tid.

   Radera
 6. Påskkäringen i trä gillar jag skarpt! Mycket uttrycksfull. Påskbrev känner jag inte igen men en fin idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock en idé som jag tror trillat bort ur medvetandet för de flesta ...

   Radera
 7. Är inget fan av pynt som du vet, men din påskkärring i trä och kransen är jättefina. De skulle till och med jag kunna tänka mig att "ha framme".
  Påskbrev var helt nytt för mig. Alltid lär man sig nåt nytt...
  Glad Påsk på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi älskade påskbrevsgrejen, både att göra, ge bort och få! Men nu är traditionen väldigt urvattnad även i Barndomslandet.

   Radera
 8. Ja, varför har det blivit så urvattnat. Vi har inte tid längre. Vi "springer fortare och fortare hela tiden", till vilken glädje?
  Ha en skön påskhelg!

  SvaraRadera
 9. När jag bodde i Fredriksberg gick barnen utklädda och ringde på hos grannarna med fina tecknade påskbrev som de överlämnade mot att de fick godis eller en peng.

  SvaraRadera
 10. Anonym5:06 em

  Kul ändå att du hade barn som kom förbi. Det händer aldrig här, lite tråkigt.

  SvaraRadera