fredag, januari 18, 2019

Barnens bästa läsning (funkar även för vuxna)

Att utse någon eller något till BÄST är både svårt och snudd på oansvarigt. Så många faktorer spelar in. Hur mådde jag när jag läste boken/ såg filmen/ mötte konstverket? Och hur länge har den fantastiska känslan suttit i?

Dessa invändningar till trots tänkte jag svara på Annikas nya Bokbloggsjerka. Uppdraget har hon formulerat så här: Vilken är den bästa barnboken/ungdomsboken som någonsin har skrivits? (Tänk på din barndom om du inte läser denna genre i dag, eller var kreativ och vinkla frågan som du vill för att kunna besvara den).

Hela mitt liv har jag faktiskt läst barnböcker, alltså inte bara när jag själv var barn eller när mina egna ungar var små. Jag är av den bestämda uppfattningen att böcker som läses av barn är en synnerligen viktig litteraturgren, kanske den viktigaste av dem alla. De där böckerna kan bli avgörande för ett helt liv, på olika sätt.

I modern tid har jag redan många gånger hyllat Jan Lööfs "Sagan om det röda äpplet" och det gör jag gärna igen. När jag själv var liten var "Nalle Lufs" (av Gösta Knutsson) och Astrid Lindgrens "Pippi Långstrump" höjdare. 

Intressant nog lyckades jag aldrig intressera mina ungar för Nalle Lufs, men Pippi funkade, liksom "Kajsa Kavat". Och så Barbro Lindgrens oförglömliga "Loranga, Masarin och Dartanjang". 
Det fina i kråksången har jag sparat till sist: alla titlarna jag nämner funkar även för vuxna. För så är det med en bra barnbok: den kan med behållning läsas av alla!

Lägg därtill att jag bara nämner historier skrivna av svenska författare. Vi har väldigt högklassig litteratur för barn och unga här i landet!
Men själva grunduppdraget misslyckades jag naturligtvis med: att välja EN bok som den BÄSTA. Fullständigt omöjligt. Här har ni i alla fall fem bra! Fast jag skulle med lätthet kunna göra en riktigt lång lista ...

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. Svar
  1. jag lästen om flickan Tiina på finska, hon gick i skolan och var lika gammal som jag

   Radera
  2. Berättelser man kan identifiera sig med funkar ju.

   Radera
 2. Det där är ju böcker man känner igen. Så bra!

  SvaraRadera
 3. Jag förstår mycket väl dina invändningar i följande citat: "Att utse någon eller något till BÄST är både svårt och snudd på oansvarigt. Så många faktorer spelar in. Hur mådde jag när jag läste boken/ såg filmen/ mötte konstverket? Och hur länge har den fantastiska känslan suttit i?"

  Och till viss del håller jag även med, men å andra sidan så brukar jag personligen för det mesta gripa tag i det som omedelbart dyker upp i minnet när jag hör/läser en fråga av den här typen. Och för mig funkar det alltid bäst att inte tänka för mycket för gör jag det hamnar jag i ett läge som kan vara hopplöst att ta sig ur.

  Och förresten tycker jag inte alls verkar vara en "omöjlig uppgift" med tanke på ditt långa svar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt svar är ju så långt eftersom jag misslyckades med att utse den bästa ...

   Radera
 4. Verkligen en svår fråga! Röda äpplet gillade jag när jag var lite. Loranga & co tyckte jag däremot hemskt illa om. Vad som är bra, eller bäst, är verkligen personligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken är definitivt som baken!

   Radera
 5. Nope, inte mitt genre alls här ;-) Redan som barn var jag förtjust i deckare. Så min favo författare var Enid Blighton. Har läst alla hennes böcker. Vet inte om man kan klassa Harry Potter böckerna som barnböcker, men dom har jag i alla fall läst i vuxen ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blyton älskade vi alla (jag har t o m översatt henne!) - kan du verkligen ha läst ALLA???

   Radera
 6. Jag ryser av obehag när den frågeformuleringen kommer upp... bästa. Alltså, det går ju inte.

  SvaraRadera
 7. Pippi är ju helt underbar!

  SvaraRadera
 8. Barbro Lindgrens Jättehemligt, Världshemligt och Bladen Brinner tyckte jag mycket om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barbro L är över huvud taget läsvärd.

   Radera
 9. Sagan om det röda äpplet funderade jag på att ta med. Den håller för omläsning, och jag kommer verkligen ihåg den långt långt senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och bilderna ger så mycket utöver texten!

   Radera