tisdag, juli 30, 2019

Äventyr och höga berg

Äventyr är temaordet för Tisdagstrion (hos Ugglan & Boken) den här gången.
Äventyr kan ju vara så otroligt många olika saker! Ruskiga, romantiska, roliga, spännande. Kanske blir de som allra mest intressanta när de bygger på saker som verkligen hänt.

Så är det i alla fall med "Sju år i Tibet" (Sieben Jahre in Tibet) av Heinrich Harrer. Han var en österrikisk bergsklättrare som på 1940-talet tänkte sig att besegra Himalaya men i stället blev tillfångatagen och hamnade i fängelse. Så småningom lyckades han rymma men vägen till frihet blev både lång och dramatisk. Jag läste boken redan som barn och kunde inte släppa den. Höll även för omläsning i vuxen ålder, och som film (med Brad Pitt)!

"Drömmen om Everest" (Paths of Glory) handlar också om den obotliga kärleken till höga berg, en kärlek som bara kan få ett slut när man aldrig ger upp. Jeffrey Archer skrev om den brittiske bergsbestigaren George Mallory som tre gånger försökte besegra Mount Everest, på 1920-talet. Märkligt nog vet man inte svaret på frågan om han lyckades eller inte.

En som däremot definitivt tog sig till toppen är Jon Krakauer, amerikansk journalist och bergsbestigare. Hans "Tunn luft" (Into Thin Air) utspelar sig 1996 när den expedition han deltar i drabbas av en hård storm som får ödesdigra följder.

Kanske kom jag att tänka på de här historierna eftersom det för närvarande ideligen inträffar tragedier på de där bergssluttningarna, som till råga på allt undan för undan fylls på, inte bara med människolik utan också med ofantliga mängder skräp som "äventyrsturisterna" har med sig men lämnar längs sin väg mot toppen.

De allra flesta av oss tänker aldrig försöka erövra några 8000 meter höga berg. Jag för min del hör till den befolkningsgrupp som drabbas av lätt svindel redan på en trappstege modell mindre. Men för den som nöjer sig med äventyr i bokform är den här trion utmärkt och läsningen inte förenad med någon fara alls, möjligen med undantag för någon förlorad sovtimme.

Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. nya författare för mig, självklart får Blyton vara med:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/07/aventyr-tisdagstrio.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofattbart att just du ska ha missat Archer. Brittisk parlamentsledamot som det har stormat mycket kring. Skrev flera böcker när han satt i fängelse. Produktiv, lättläst, klart underhållande.

   Radera
 2. två av sönerna bergs- och glaciärklättrar, själv håller jag mig stadigt på marken

  SvaraRadera
 3. (fast idag lyckades det mindre bra; 20 cm hög brittisk trappa utanför antikvariat... och jag låg där på magen på trottoaren)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj! Hoppas det inte blev några svåra följder?!

   Radera
 4. Vet inte om jag sagt det förut, men du har ett fenomenalt bra minne. Du kommer ihåg innehållet i böcker som du läst för 30 till 40 år sedan. När jag läst sista sidan i en bok så har jag glömt innehållet. Konstigt nog så har det alltid varit så för mig, även när jag var ung, så det är alltså inget ålderstecken;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer nog bara ihåg sådant som jag tyckte väldigt mycket om. Annat som iofs kan vara lättläst och kul kan också bli bortglömt riktigt snabbt.

   Radera
 5. Krakauers bok finns oläst i min bokhylla. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hade tur som överlevde och fick berätta historien!

   Radera
 6. Jag har inte läst någon av dessa, men jag har sett en film som "bygger på" Krakauers bok. En riktigt otäck historia även som Hollywoodiserad film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att klättra i de där bergen är verkligen inget för veklingar. Möjligen för dumma, eftersom det är så riskfyllt.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Kul att du hade ett tema i temat :-) Jag tror inte att bergsbestigning skulle vara nåt för mig heller... Men spännande att läsa om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en sorts ställföreträdande lidande, eller hur? För IRL är det uteslutet!

   Radera
 9. Krakauers bok har jag läst och såg Sju år i Tibet som film, minnesvärda båda. Drömmen om Everest blir en titel att lägga på minne, tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Archer är väldigt flyhänt som skribent, jag har läst en hel del av honom med glädje.

   Radera