söndag, juli 14, 2019

Ett träd som skyltar med önskningar

Hur ofta skyltar vi öppet med våra innersta önskningar och tankar? Svaret är naturligt väldigt olika beroende på individ, men generellt sett är väl ändå de flesta av oss ganska restriktiva med att glänta på dörren till det mest privata.

Ändå finns det tillfällen när man kan låta omgivningen få en skymt av de där mer eller mindre hemliga funderingarna, utan att därför avslöja alltför mycket.
Man kan exempelvis göra det, i all enkelhet, om man råkar befinna sig i Globen Shoppinggalleria och går till en av butiksplanets bortre ändar.

För där står Önsketrädet, The Wish Tree. Och från dess artificiella(?) grenar hänger mängder av små lappar/skyltar/etiketter. På var och en har någon skrivit ner en önskan. Språken är många, handstilarna och önskningarna väldigt varierande. Avsändarna är anonyma.

Kanske är det mest barn och unga som stannat till, tagit en lapp, skrivit och knutit fast den. Någon önskar att mamma och pappa ska sluta bråka, en annan hoppas få en hundvalp ... men här ryms också längtan efter fred i världen, god mat och nya kläder. En människa med hand ovan vid penna och osäker på svensk stavning önskar en framtid i Sverige, utan krig. Ett förälskat par vill att deras kärlek ska bestå.

Så småningom ska önsketrädet tas ner och packas ihop. Då skickas alla lapparna till den lilla ön Viðey i Kollafjorður Bay på Island. Där finns Ono´s Imagine Peace Tower, ett internationellt konstprojekt initierat av Yoko Ono för att hedra hennes döde (fast odödlige) man John Lennon.
Ono har en hälsning till oss alla: Keep wishing. Fortsätt önska!

Det här blev min söndagsskyltning denna vecka. Fler skyltar av de mest skilda slag kan du kika på om du klickar på den här länken, för där har BP listat söndagsskyltare som brukar delta!

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. sett Yoko Onos äppelträd med önskelappar i Wapnö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Del av samma projekt antar jag?

   Radera
  2. jag skrev också:
   http://hannelesparadis.blogspot.com/2013/02/yoko-ono-80-ar.html

   Radera
  3. Fast du skrev ju inget???

   Radera
  4. Fast du skrev kanske en egen lapp, inser jag nu?

   Radera
 2. Vilket fint projekt. :) En vacker sak att göra tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och lite rörande, med alla önskningar. Alla går förstås inte i uppfyllelse.

   Radera
 3. Vilken skyltning! Ja, och vilket super projekt! Säger bara Yoko Ono. Hon har alltid gått sin egen väg. Hon är i mina ögon ett lika stort geni som John Lennon, fast sjunga kan/kunde hon då inte, även om hon gjorde några tappra försök.

  Mycket ledsamt att läsa önskan av barnet som skrev att det önskade att föräldrarna slutade bråka...

  Som sagt, vilken skyltning! Tusen tack för den och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns väldigt många olika önskningar, jag läste bara en bråkdel.
   Hörde Yoko Ono "sjunga" nyss - lät hemskt. Men nån sorts bra konstnärlig begåvning har hon uppenbarligen! Och nu fick hon vara med på Skyltsöndagen också! :-D

   Radera
 4. Vilken häftig grej! För sett i historieperspektiv så kommer ju dessa önskningar att vara oerhört värdefulla för forskare som försöker klura ut hur vi levde runt millennieskiftet. Vad ville vi, vad önskade vi? Bästa marknadsundersökningen ever! Tack för ett annorlunda toppinlägg på skyltning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja säkert blir detta nåt som forskare kommer att ta tag i så småningom! Själva handlingen kan kanske betyda något som symbol, för den som skriver och hänger dit sin önskning.

   Radera
 5. Vilken spännande och intressant skyltning. Och mycket tänkvärd. Dessa önsketräd har jag sett en del av i Kina och jag har sett detta på Globen. Funderade då också en hel del på önskningarna som stod.
  Vad gäller Yoko Ono så är det inte direkt em favorit.Tror inte jag vetat vem hon var o hon inte gift sig med John Lennon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delar helt din uppfattning om Yoko Ono ... men en del kul idéer har hon bevisligen haft!

   Radera
 6. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skicka ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 så får du det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera