onsdag, juli 24, 2019

Kan komplex förvandlas till kärlek?

Jag har hortensia-komplex. Jag har ihjäl dem. Snabbt, effektivt. Den nyss så strålande vackra växten med stora blombollar i rosa, vitt eller blått förvandlas i min vård till något som liknar en gammal disktrasa. Samma historia upprepas, gång efter gång.

Mitt komplex nådde kanske sin absoluta höjdpunkt för några år sedan. Vi var på familjesemester på Azorerna, en ögrupp långt ute i Atlanten. I den lilla staden där vi bodde hyrde vi en bil för att titta lite närmare på vad detta avlägsna resmål kunde bjuda.

Jo då, det var dramatiska vyer, intensiv grönska som ramade in det stora blå, krönt av vita gäss. En och annan insjö dök också upp. Man kunde besöka te- och ananasodlingar och en vulkantopp skymtade vid horisonten. Ja, och så var det hortensiorna då. I höga, täta, kilometerlånga häckar växte de, smockfulla av blommor (tyvärr var vi inte där när de blommade som bäst, men de vissnade blombollarna satt ju kvar som bevis).

Det där var snudd på obegripligt. Varför trivdes de där? I sådana mängder! Utan speciell tillsyn, vad man kunde se. Ingen som sprang omkring med vattenkanna. Gödsling? Knappast. Men oj, som de frodades. Och inte tror jag plantorna hade kostat ett par hundralappar per styck heller, när det en gång var planteringsdags.

Just det där, att dessa svårskötta växter dessutom är dyra, det gör ju en misslyckad blomvän extra olycklig. Så ni fattar att jag slog till när Ikea hade blåa hortensior för 69 spänn i våras. En grannfru slog ihop händerna i förtjusning när hon åkte hiss med mig och den nyköpta skönheten, så fin var den.

För en gångs skull stod den, snygg och fräsch, i över en vecka. Sedan hängde alltihop och den var på väg till sopnedkastet. Men vänta, hade jag inte en tom kruka på balkongen? Sagt och gjort: den fick åka ut dit i stället för ned i soprummet.

Och har man sett på maken: den sträckte på sig. Drack vatten, såg riktigt pigg ut, blomklasarna, de en gång så vackert blå, blev fylligare igen, fast nu gröna. Frisk luft var nyttigt.
Flera veckor gick. Så hände det. Miraklet.
Jag upptäckte en knopp.
Nu har den slagit ut! Dessutom finns det minst en knopp till!

Om du möjligen också har hortensia-komplex kan detta alltså vara ett trösterikt budskap: ge inte upp.
Dessutom kan blomman, om man lyckas torka den, hålla i en halv evighet och faktiskt vara en skönhet även som eternell, att älskas riktigt länge!
Tänk om jag rent av fått en bra eller åtminstone bättre relation tilHydrangea macrophylla (jo, så heter den på latin)?

Allt detta poppade upp eftersom Sanna har temat BLOMMA i denna omgång av Gems Weekly Photo Challenge. Då hade jag dessutom nyss upptäckt en ögonbedövande, ljuvligt blommande hortensiahäck, fast denna gång inte på Azorerna utan vid Ringvägen i Stockholm (översta bilden).

Den nästan bortkastade växten blommar igen!

Min "eternell", en hortensiaboll ungefär 20 cm i diameter.
Copyright Klimakteriehäxan

27 kommentarer:

 1. Hög igenkänningsfaktor för min del! Men jag har aldrig kommit längre än till att se dem dö, de har aldrig något tecken till överlevnad. Till saken hör att min syster är hortensiafantast och har de mest prunkande blommor.
  Grattis till din framgång på hortensiaområdet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vem vet, du kanske också får lite tur! Vad har syrran för knep?

   Radera
 2. Haha, skam den som ger sig! Visst kan man bli lycklig av lite, framför allt om den har så tjusig klädsel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste erkänna att jag nu också köpt en konstgjord, att ha i huset där vi inte är fastboende. Den ser väldigt äkta ut!

   Radera
 3. Heisann, NEI, gi aldri opp. Du er et godt eksempel på det. Neste mål er å få den til å overvintre. Min har mirakuløst klart vinteren ute veldig bra, til tross for mange kuldegrader. Det er første gangen, de fra tidligere har ikke kommet igjen. Nå står den fra i fjor mot veggen inn til huset ved inngangen mot øst.
  Lykke til ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt grävt ner en utomhus också ... återstår att se vad den gillar det!

   Radera
 4. PS Blir du mer på min utfordring søndag? Kan godt kombineres med Sannes neste ukes “Vägen”!

  SvaraRadera
 5. Eg synest hortensiablomsten er vakker både i frisk og i tørka stand. Mi erfaring er at dei trivst godt i alt slags ver, eg gjer mine svært lite stell iallfall.
  Lukke til.
  Helsing Anne-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu är jag förstås inspirerad att försöka med fler!

   Radera
 6. Imponerande att du klarar en så svår blomma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu gäller det att upprepa bedriften ...

   Radera
 7. Gav upp när det gällde mina orkidéer för ett tag sen, som visserligen höll någon eller några månader, men som jag aldrig fick att blomma om igen. Och inhandlade konstgjorda sådana på IKEA för första gången i mitt liv. Kanske har de hortensior också? Jag är säker på att riktiga sådana skulle dö direkt om jag köpte några.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkidéer stortrivs i mina fönster, så dem har jag inga problem med. Moderna konstgjorda växter är faktiskt ofta väldigt naturtrogna!

   Radera
 8. Har ungefär samma erfarenheter som du med hortensior, men i mitt fall gäller det orkidéer.
  Men du har ju lyckats med att förvandla ditt komplex till kärlek! Bra gjort där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkidéer har jag alltid "hemgjorda" numera - blommar om, oavbrutet! Tror att en del av hemligheten ligger i att de flesta står utan värsta solen. Och så bara lite vatten, en gång i veckan, och en dusch nån gång om året.

   Radera
 9. Bra jobbat! Har för egen del inte ännu lyckats med just hortensior men kanske ska jag testa igen. Men vi har balkong i söderläge och dte kan bli alltför varmt sommartid.
  Jätteroligt att du lyckades så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som nu blommar så snällt står på balkonggolvet, så den har inte supersoligt. Men det har de ju på Azorerna ... mysteriet består!

   Radera
 10. åhh, jag har definitivt hortensia-komplex. Älskar de fantastiska blommorna men lyckas inte heller hålla dem vi liv så jag har helt enkelt gett upp. När jag såg första bilden i ditt inlägg tänkte jag faktiskt att jag kanske ska skaffa en tavla med en bild på Hortensia, den borde väl överleva :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips: jag hittade en riktigt fin men falsk blå hortensia på Ica Maxi för 159 kronor och slog till. Kan låta lite dyrt, men den lär ju överleva alla mina "äkta" hortensior med låååång tid!

   Radera
 11. Vatten vatten vatten och rhododendronjord vill den ha =) Njut av sommardagen och din fina hortensia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj rhododendronjord?????????!!!! visste jag inte ens att det fanns!

   Radera
 12. Själv låter jag naturen sköta sig själv, men du passade på att ta bilder på dom när dom var som finast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag plåtar ofta och gärna blommor!

   Radera
 13. Plötsligt händer det :-)

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 15. Hortensior är vackra men jag har inte lyckats med dem inte ens utomhus. ;-)

  SvaraRadera