onsdag, juli 10, 2019

Sällskap på stranden

Nog för att jag alltid hävdar att det är trevligt med sällskap på stranden när man ska bada. Men i går blev jag riktigt häpen när jag skulle ta ett sommardopp i den gamla vanliga viken. För precis i strandkanten var jag på vippen att kliva på en livs levande kräfta, och inte var den liten heller! Minst femton centimeter, med granna klor!

Först trodde jag att den var död, men så viftade den lite med klorna och rörde på ögonen. Låg ändå kvar i vattnet, bara decimeter från torra land, jag hann hämta mobilen och kräftan fanns sig i att bli fotograferad. Sedan tog jag mitt dopp. När jag gick upp låg kräftan fortfarande där!

Men en ny fotosession blev för mycket. Den märkliga, ensamma varelsen backade ut i sjön igen, och begreppet "kräftgång" blev en realitet. Om du tittar noga på bilden ser du spåren i sanden!

Nog visste jag att det finns kräftor i sjön, men jag har verkligen aldrig mött någon förrän i går. Annat än de redan rödkokta och delikata, förstås, med dillsmak och en gnutta anis.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Uj, det var tur att den inte nöp dig i tån. Alltså jag är så larvig så jag skulle knappt våga gå ut i vattnet ifall det fanns fler där jag skulle gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De brukar ju verkligen aldrig synas - fast man vet ju att de finns. Vet inte om den skulle kunna nypa hårt - men klorna var faktiskt inte små!

   Radera
 2. Verkligen ett oväntat möte. Och säkert var kräftan förskräckt över att vara här på land. Fin bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kom aldrig upp ur vattnet, tror inte kräftor gillar solbad ... :-D

   Radera
 3. hoppas du räddade den... som jag räddar daggmaskar som hamnat på asfalten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lät den vara och den drog sig ut i sjön igen.

   Radera
 4. När jag tittade på bilden utan att ha läst texten trodde jag faktiskt att det var en hummer. Vilka klor! Å vilken (bild-)fångst du gjorde här. Otroligt!
  Hoppas kräftan har många kompisar i sjön när kräftfisket börjar:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att jag utstötte ett litet skrik när jag så nära klev på den! Fattar inte vad den gjorde så nära torra land ... Men jo, den har släktingar. Folk fångar rätt många och har man tur får man smaka!

   Radera