tisdag, juli 09, 2019

Det vi vill visa ...

Vad är det vi människor helst vill visa varandra?
Vänlighet är bra. Omtanke. Kärlek. Respekt.
Eller vill vi kanske sjunga en visa, tillsammans? Solo, hellre?
Nej, jag tror det är verbet VISA Sanna tänkt på när hon bestämt veckans temaord för Gems Weekly Photo Challenge. Hon kompletterar dessutom med det engelska ordet "show", så då behöver man ju inte tvivla alls.

Fast om man tänker efter är de där positiva orden jag radade upp inledningsvis långt ifrån självklara. Inte i dagens samhälle där vi lätt misstänkliggör våra medmänniskor, utsätter folk för negativ särbehandling. Och ofta använder man sig av den anonymitet som sociala medier erbjuder – för även om man vill visa upp sina åsikter och värva stödtrupper är det ju inte alldeles säkert att man vågar stå för sina ord, mothugg kan vara jobbigt att hantera ...

Där kommer likheten med ordet visa i musikens värld: det kan vara härligt att sjunga solo om allt låter bra, men för den som inte är tonsäker utan riskerar ett eller annat falskt ljud kan det vara bekvämt att söka skydd i en större skara, en kör där man inte märks på samma sätt!

Det som är enklast att visa upp i dag är yta. Snygga kläder, en vältränad kropp, en proper fasad, justa accessoarer, senaste inneprylen. Sådan exponering kan förvisso också resultera i såväl positiva som kritiska kommentarer, men det är ändå inte att gå ut på lika tunn is som den gör som smutskastar en hel folkgrupp utan urskillning.

Jag inser att det där blev kringelikrokig text och tanke som egentligen bara började med att jag kom ihåg fotot på den där perfekta armen, där alla muskler verkar vara alldeles lagom starka, utan att vara inbäddade i för mycket fett, men där inte varje senfäste avslöjas heller. Och i den öppna handen finns möjligheten att visa upp något mer för omvärlden.

Det är förvisso inte allom förunnat att kunna visa omvärlden en sådan vacker kroppsdel, hur gärna man än skulle vilja. Men det där med respekt, kärlek, omtanke och vänlighet, det kan alla bidra med. Fast man får kanske anstränga sig lite.

Copyright Klimakteriehäxan

PS  en liten uppdatering: Apropå armar så har jag ägnat mig åt sådana förr ... Läs gärna "Jakten på Stina Ekblads armar" här!

20 kommentarer:

 1. Skulpturen står ju i en restaurang och den visar armen och handen av en "gammaldag" kypare som bär på en bricka med glas på. Så tolkar jag den fina utsmyckningen. Å om man bär brickor med många glas på så blir den ju ganska tung. Så muskler får man liksom på köpet.

  Mycket bra och läsvärd text förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har plåtat armen (en av flera) på krogen Hantverket på Östermalm, så visst kan det vara en kypare med bricka som "stått modell"! Roligt att du uppskattar texten.

   Radera
 2. En text jag håller med dig i i det du skriver. Bilden passar så fint och ihop med din text ger allt också en eftertanke till förhållningssätt som vi människor har till olika saker. Intressant när någon skriver så det berör till eftertanke.
  Ha det gott !

  SvaraRadera
 3. Jag håller också med dig och jag önskar att vi alla till mans kunde visa varandra mer vänlighet och respekt. Åtminstone försöka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så låt oss anstränga oss lite mer!

   Radera
 4. mina armmuskler visar jag inte, fast lite stolt är jag... glad åt mitt VISA-kort som gjort livet enklare, fast jag var ganska duktig på överslagsräkning - och visste hur mycket innehållet i kundkorgen kostade... på den gamla tiden... när man tog ut riktiga pengar innan man gick ut och handlade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har några kan du gott visa upp dem! Som Stina Ekblad. https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2005/07/jakten-p-stina-ekblads-armar.html

   Radera
  2. (tränat hårt efter axelfraktur)

   Radera
  3. Inget ont som inte har något gott med sig!

   Radera
 5. Fint og tankevekkende innlegg.

  SvaraRadera
 6. Inte lätt att få en så tjusig arm att visa upp. Då hoppas jag hellre på att någon ska visa förståelse.

  SvaraRadera
 7. En fin illustration till veckans temaord. Har också sett skulpturen här på restaurangen. Och den kan ge många tankar liksom din text.

  SvaraRadera
 8. Att visa respekt är nog viktigast....snyggt tolkat - här ligger det tankeverksamhet och djup bakom tolkningen=)

  SvaraRadera
 9. Önskar att man själv hade en sådan arm att visa upp.Fint och tänkvärt inlägg om veckans tema - som vanligt...
  Ingrid

  SvaraRadera
 10. Heisann, jeg prøvde å etterlikne svungen på fingrene, men det går absolutt ikke å vise det. Jeg tror kunstneren viser en idealisert hånd, produsert for å bære brett, har jeg rett?
  Falt for dine kloke ord om å vise vennlighet, omtanke, kjærlighet og respekt, mao medmenneskelighet ;:OD)

  SvaraRadera
 11. En annorlunda och tänkvärd tolkning. :-)

  SvaraRadera
 12. Udda skulptur, visst ser armen lagom stark ut, inga överdrifter.

  SvaraRadera