söndag, juli 28, 2019

Följ skylten – handla klokt!

Min pappa hade diversehandel i Barndomslandet, en affär där jag alltid jobbade varje gång vi hade ledigt från skolan.
Men han inledde förstås sin bana långt innan jag fanns till. Började arbeta hos "Hugo Kontant", traktens då enda butik för dagligvaror.

Pappa måste ha känt att handelsmannens roll passade honom bra. Han sökte och kom in på en utbildning i Katrineholm som kallades Köpmanskolan. Där ingick undervisning i hur man lämpligen visade upp sina varor, gjorde reklam helt enkelt. Även om nivån på grafikkunskaperna nog var behärskad ...

Så måste det i alla fall ha börjat. Pappa målade skyltar till sin affär, skyltar för olika produkter, men (får jag för mig) mest för grejer ur det kemisk-tekniska sortimentet: tandkräm, rakkräm osv. Dessutom måste han ha blivit inspirerad av Disneys film om Snövit och de sju dvärgarna (världspremiär 1937), för han kopierade Kloker mer än en gång: Kloker visade vägen till bra köp!

De gamla skyltarna dök upp nu, i ett uthus i Barndomslandet. Där har de legat otroligt länge, affären stängdes i 1970-talets början och skyltarna hade jag aldrig sett förrän nu. I dagens ljus väldigt amatörmässiga och knappast särskilt slagkraftiga ens då de tillverkades och användes, på mycket tidigt 40-tal tror jag. Så otroligt långt från dagens reklammaterial som produceras i datorer och kan distribueras nästan utan gränser!

Men en varm Skyltsöndag tyckte jag att de passade bra. Skyltandet i bloggarna har sitt nav hos BP, så om du klickar på länken hittar du fler! Och eftersom jag har fler skyltar som pappa gjort kanske jag återkommer med några liknande!


Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. jag jobbade också i pappas affär och lagade elektriska affärer.

  SvaraRadera
 2. Vilka skatter du har hittat! Helt underbara skyltar! Å vilken fin minnesresa du fick på köpet tack vare Skyltsöndag:-)
  Hoppas du har många fler av din pappas målade skyltar att visa upp. Älskar dom!

  Tusen tack för dessa skatter och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de fantastiska på sitt sätt ... men jag vet inte vad jag ska göra med dem egentligen?

   Radera
 3. Det sista är ju killen med schwung! inte visste jag att det var därför man drack Samarin, själv tog jag gärna ett glas vid halsbränna! Så skoj att din pappa hade affär, det måste har varit ett roligt sommarjobb! I finland fanns i min barndom vad som kallades Kemikalieaffär. Men inte sålde de kemikalier, dom sålder smink och andra skönhetsprodukter! Härliga nostalgiska skyltar har du i din ägo, dem ska du vara rädd om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samarin-skylten är nog min favvo, faktiskt. Men visst kan jag vara rädd om dem - men till vilken nytta????

   Radera
 4. Svar
  1. Ja på sitt alldeles egna vis ...

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Oj, det här har jag missat! Jag tycker att skyltarna är jättebra! Särskilt Samarin!!! Den är underbar!

  SvaraRadera