tisdag, juli 16, 2019

Boktips för hängmattan


En hängmatta, solstol eller hammock är ett utmärkt ställe att läsa böcker när det är sommar. Ja, det kan ju faktiskt gå bra även i andra möbler sommaren bjuder inte på mysigt utomhusväder varenda dag, det har vi fått lära oss.

Men i de där lägena, slapparpositionerna, kan det vara extra skönt att blunda medan man läser. Alltså består min tisdagstrio, som Ugglan & boken är upphovet till, av böcker att läsa med öronen.

Svenska YLE har vänligt nog lagt ut Tove Janssons egen inläsning av hela Sommarboken på webben, alla tjugotvå kapitlen. När jag lyssnar märker jag hur jag "ser" allt som Sofia och Farmor upplever och pratar om, den skumpande korumpan, vågskvalpet vid stranden, blommorna. Allt medan Sofia frågar om det mesta mellan himmel och jord. Författarinnans milda röst bidrar till njutningen! Gratis.

En annan röst som gett och fortfarande ger så otroligt mycket tillhörde Monica Zetterlund. Hon har själv läst in sina memoarer (förstås, vem skulle annars kunna göra det?) och "Hågkomster ur ett dåligt minne" är en perfekt påminnelse om denna fantastiska artist, som levde ett spännande liv rätt långt från det vi skulle kalla vanlig vardag. Att köpa. Eller plocka upp från biblioteket.

Så tänkte jag faktiskt passa på att än en gång påminna om att min egen senaste (sista?) bok numera går att lyssna på. Det tar dig två timmar och sexton minuter att höra "I ljust minne bevarad", som jag läst in själv. Om mina två väninnor som drabbades av var sin dödsdom och hur de tacklade sitt öde, samtidigt som du får bekanta dig med dem och dessutom följa tillkomsten av den internationella bästsäljaren "Ro utan åror". Gratis.

Ha det så skönt i hängmattan!

Copyright Klimakteriehäxan 

30 kommentarer:

 1. Spännande med Sommarboken. Har inte läst den, men det kanske vore ett projekt nu i sommar att lyssna på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kapitlen är inte så långa och fristående, så man kan ta en bit då och då.

   Radera
 2. Åh, lite sommarlyssning är aldrig fel. Sommarboken är allt bra fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tillför mycket att Tove J läser själv.

   Radera
 3. Tack för dina fina tips. Sommarboken har jag faktiskt läst denna sommar. Så bra att få veta att man kan lyssna på den. Och de andra lyssnartipsen också. Att ligga i hängmatta och lyssna på en god historia - inte dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar på promenad också! Sommarboken blir en annorlunda upplevelse som hörbok, jag har förstås läst den förr.

   Radera
 4. Monica Zetterlund skulle jag vilja läsa mer om, speciellt efter att ha sett filmen om henne. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en härlig bok, med humor. Och allvar.

   Radera
 5. Monica Zetterlunds biografi "Hågkomster ur ett dåligt minne" är helt underbar. Jag fick den i julklapp av mina föräldrar samma år som den kom ut och har läst om den flera gånger sedan dess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade den på kassett ... så länge sen är det! Men nu är det ju bara att ladda ner.

   Radera
 6. Sommarboken har jag läst flera gånger. Ro utan åror har jag också läst. den gjorde starkt intryck

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt olika böcker. Och väldigt bra.

   Radera
 7. Bra tips med ljudböcker! :) Sommarboken skulle jag vilja lyssna på, det låter mysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar bra, det är inte långa stycken, du hinner inte somna ... tror jag ...

   Radera
 8. tack för tips, lyssna passar bra i hängmattan, fast perfekt ställe att somna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en risk med alltför bekväma möbler!

   Radera
 9. Skulle gärna lyssna på Tove Janssons inläsning. Bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att slå till! Vet inte hur länge det ligger upp dock!

   Radera
 10. Tur att jag åtminstone vet vem Monica Zetterlund är;-)
  Du verkar ha betydligt bättre väder i Barndomslandet än vad vi har. 14 grader, regnskurar och hängmatta går liksom inte så bra ihop;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återvänder dit i morgon, tror jag. Och ja, vädret ser bättre ut där!

   Radera
 11. Monica Zetterlund vore inte fel att lyssna på.

  SvaraRadera
 12. Monica Zetterlund hade verkligen en vacker röst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där boken är klart läsvärd. Och jag tror att hörversionen är överlägsen den på papper!

   Radera
 13. Kul med lyssningstips! Jag har hittills inte lyssnat på en enda ljudbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det dags! Det blir en annan grej. Bra komplement till papper och platta, super när man åker bil långa sträckor.

   Radera
 14. Roligt med lyssnartips! Lyssnar en hel del, så kul att få tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att höra med öronen emellanåt. Saker händer med texten när den blir uppläst för en. Inte alltid bra, dock, det måste erkännas!

   Radera
 15. Kan i nuvarande läge inte läsa böcker med öronen (pga öronsjukdom som ställer till en massa elände för mig), men sommarboken lär ju finnas som pappersbok på biblioteket också förstås. :)

  SvaraRadera
 16. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skicka ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 så får du det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera