tisdag, juli 23, 2019

Sol, vind och vatten!

Det är stört omöjligt att inte "höra" Ted Gärdestad när man inser att temat för Tisdagstrion denna gång är sol, vind och vatten.

Rader av boktitlar poppar upp i mitt minne. Man skulle kunna låta Ernest Hemingway stå för hela kalaset: "Och solen har sin gång" (The Sun Also Rises), både vind och vatten i "Den gamle och havet" (The Old Man and the Sea) och så även i "Öar i strömmen" (Islands in the Stream). Spännande läsning, även om hans texter ibland känns väldigt daterade. Men hans stil har stått modell för många!

Att toppa med "Mrs Hemingway" som bonus, jättebra om kvinnorna i hans liv, skrivet av Naomi Wood. I den boken solar och badar folk nämligen väldigt mycket, och det måste väl ha förekommit en och annan vindpust också, för deras liv var rätt stormigt.

Jag skulle kunna tänka mig en helt annan trio. "En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) av den oförlikneliga Chimamanda Ngozi Adichie, fantastisk (och ruggig) roman med rötterna i den sanna historien om provinsen Biafras utbrytningsförsök ur Nigeria. Solen fanns på Biafras flagga.

"Vindens skugga" (La Sombra del Viento) av Carlos Ruiz Zafón gick som en tornado över bokvärlden när den kom ut. Skam till sägandes har jag ännu inte läst någon mer av hans romaner.

"Händelser vid vatten" gav Kerstin Ekman strålande recensioner och rader av priser. En psykologisk thriller som utspelar sig i Jämtland, om ett länge sedan begånget dubbelmord.

Tisdagstrion har sina rötter hos Ugglan & Boken, och om du klickar på länken hittar du garanterat fler tips, i Ted Gärdestads romantiska anda eller i någon av helt annat slag! Kanske något om förnybar energi i olika former? Fast en bra bok ger ju energi, den också.

Copyright Klimakteriehäxan

30 kommentarer:

 1. Har läst alla tre och de var bra!

  SvaraRadera
 2. Gillar också alla dina tre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen var ju förstås jätteoriginell ... det är ju inte Hemingway heller ...

   Radera
 3. Vindens skugga är jättebra, kom med hos mig också. Händelser vid vatten tyckte jag också om. En halv gul sol står på läslistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men trots att jag verkligen gillade Vindens skugga har jag inte kommit mig för med att läsa nåt mer - har stående i hyllan!

   Radera
 4. Ekman finns oläst i min bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har varit produktiv, jag har verkligen inte läst allt. Men den här är bra.

   Radera
 5. Lite extra roligt när du lyckats hitta tre av samma författare! Sonen har just "hittat" Hemmingway, kul när de upptäcker klassikerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då också boken om fruarna, inte att förglömma - den är riktigt bra!

   Radera
 6. Vindens skugga ska jag, äntligen, läsa ganska snart. Och den här gången är det faktiskt sant, i september är det tänkt att den ska läsas. I Spanien.

  SvaraRadera
 7. Vindens skugga står och väntar i bokhyllan. :) Ekmans bok hittade jag nyligen på loppis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Loppis kan verkligen bjuda på skatter för (nästan) inga pengar alls.

   Radera
 8. En dag ska jag komma till En halvgul sol men Hemingway är väl aldrig fel. Daterade men mycket blir daterat med tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du MÅSTE läsa En halv gul sol!!!!!

   Radera
 9. I den andra trio hade jag med de två första böckerna, men vattenboken hade jag en annan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bra att vi inte har lika, för inspirationens skull!

   Radera
 10. Hemingway läste jag mycket förr i tiden. Vindens skugga har jag aldrig tagit mig igenom. men Händelser vid vatten har jag läst flera gånger.En halv gul sol är ju helt lysande (haha)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lysande är ordet! Jaså, du och Zafón kommer inte överens? Tja, jag har ju aldrig läst nån mer bok än den där. Fast den gillade jag.

   Radera
 11. Här kan jag bara återigen beundra hur beläst du är. Du har verkligen läst något i alla genrer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast kanske inte sci-fi ... annars är jag rätt nyfiken på olika sorter.

   Radera
 12. En halv gul sol igen, och varje gång jag läser om den på en blogg tänker jag att jag måste läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det måste du. Jag lovar: du kommer inte att ångra det.

   Radera
 13. Skam till sägandes har jag ännu inte läst någon av dessa romaner ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då föreslår jag: satsa på Chimamanda!!!

   Radera
 14. En halv gul som och Händelser vid vatten har jag läst med stor behållning. Zafón kommer jag tyvärr inte riktigt överens med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet fler som inte samsas så värst bra med honom ...

   Radera
 15. Vindens skugga har jag läst, mycket bra. Tveksam till om jag läst Händelser vid vatten, minns något dialektliknande, kan ha varit den kanske...

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera