tisdag, december 17, 2019

Läge för en ruskig julbok?

Visst har jag väl hävdat i något blogginlägg att jag inte är särskilt intresserad av böcker på jultemat. De relativt få jag har läst har gett mig intryck av att författaren tämligen krampaktigt ägnat sig åt att skapa en fiktiv julstämning som inte lämnar boksidorna och sipprar in i läsarens hjärta.

Därför klarar jag inte av någon fulltalig tisdagstrio, men jag lovar att jag ska läsa åtminstone en julbok i år. Det beror på att den dök upp från ingenstans, Agatha Christies "Hercule Poirot´s Christmas", och eftersom jag länge tänkt läsa något av Agatha C igen slår jag härmed två flugor i en smäll, eftersom Ugglan & boken satt julstämning som trions tema denna gång.

Låt mig bjuda på en smakbit: "It is Christmas Eve. The Lee family reunion is shattered by a deafening crash of furniture, followed by a high-pitched wailing scream. Upstairs, the tyrannical Simeon Lee lies dead in a pool of blood, his throat slashed. But when Hercule Poirot, who is staying in the village with a friend for Christmas, offers to assist, he finds an atmosphere not of mourning but of mutual suspicion."
Må allas vår julafton bli utan överraskningar av det slaget ... 

Det verkar alltså som om jag satsar inte på feelgood, men på ruskiga lässtunder under helgen. Märkligt nog hittade jag alldeles nyss ännu en julbok som jag nog läst, men inte ens mindes att jag hade i hyllan: "Julstädningen och döden" av Margareta Strömstedt. Kanske det också är ruskig läsning, när titeln består av två ord som var för sig kan vara både jobbiga och skrämmande att tänka på! Får se om jag kanske tar tag i den också innan helgerna är över.

Copyright Klimakteriehäxan

27 kommentarer:

 1. Julstädningen och döden har jag läst. Jag minns att jag tyckte att den var bra. Handlar den inte om Margareta Strömstedts mamma, eller hennes bardom? Usch så dåligt jag minns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt omöjligt att minnas alla böcker, historier, man läst! Jag kanske också redan läst denna ...? Men visst handlar den väl om mamman?

   Radera
 2. Hercule Poirot´s Christmas är mysig pusseldeckare men innehåller inte så mycket jul... Margareta Strömstedt är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska i alla fall testa den. Om jag nu inte läst den också förr ... fast känner kanske inte igen den ändå? (se ovan!)

   Radera
 3. Hercule Poirot har jag stående i bokhyllan, men den blir inte läst i år.

  SvaraRadera
 4. Julstädningen och döden var en intressant titel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa ... väcker väl olika associationer hos olika människor ... :-D

   Radera
 5. Jag har läst många av Christies böcker men just den verkar jag ha missat. Tack för tips!

  SvaraRadera
 6. Agatha Christies bok har jag läst, men det var väldigt längesedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli intressant att se om jag känner igen den - och alltså också läst den för länge sen.

   Radera
 7. Jag har läst Christies bok rätt nyligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur nöjd var du? Skrämd eller? :-D

   Radera
 8. Hahaha! Att kalla Agatha Christies "Hercule Poirot´s Christmas" eller någon annan av hennes böcker för "ruskiga" är väl att ta i;-) Men visst har den en viss charm à la 1930-tal;-)
  Då tycker jag nog att Charles Dickens "A Christmas Carol" är aningen ruskigare;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja jag har ju inte läst den än, så hur pass ruskig den är vet jag förstås inte!

   Radera
 9. Den Agatha Christie-boken har jag läst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det är en julklappsbok hos många???

   Radera
 10. Jag tänkte också läsa just den Agatha Christie-boken, fast på svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bör ju funka - vet inte alls hur översättningarna av hennes böcker brukar vara. Ibland blir man förskräckt men ofta är det ju bra!

   Radera
 11. Det här har inget alls med Tisdagstrion att göra. Jag ville bara lämna en kommentar ändå. Jag såg att du skrivit inne hos Hannele något om "har du läst mina översättningar?" apropå Fem-böckerna. Jaså, är klimakteriehäxan egentligen översättare? tänkte jag. Kollade bland dina bloggar och kom in på "I ljust minne bevarad" (för övrigt fantastiskt fint skrivet och väldigt engagerande) och såg att det stod Aina Bergvall överst. "Varför har hon skrivit SÅ?" tänkte jag. Måste säga att jag är inte någon direkt korkad person, men uppenbarligen var det FÖR mycket att ta in, att du PÅ RIKTIGT skulle vara Aina Bergvall. Jag läste igen. Jag googlade. Jag kollade de andra bloggarna. Jamen, alltså: ÄR DET SANT?! Wow. Fattar du hur många gånger jag sett ditt namn under hela min uppväxt och långt efter det? Nu blev jag lite "starstruck"! Jag hade verkligen ingen aning. Det är så befriande att man kan vara vem som helst bakom sina låtsasnamn på bloggarna - Joelinda är inte mitt riktiga namn - och det enda viktiga är just BÖCKERNA och våra inlägg, inte om vi är uteliggare eller kungligheter, nybörjare på att läsa eller etablerade författare. Men ändå: så himla kul att upptäcka vem som döljer sig bakom "klimakteriehäxan".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joelinda, så kul att du hör av dig! Välkommen! Min karriär som översättare ligger långt bak i tiden. Jag översatte några barnböcker åt B Wahlström, hade väldigt ont om pengar och det blev ett litet tillskott i plånboken ... med betoning på litet ... men har inte satsat seriöst på det. Jo, många känner som du igen mitt namn, en period identifierade folk mig på rösten och på senare år kände en och annan igen mitt ansikte - och det är ju kul eftersom jag är rätt stolt över det jobb jag gjort, fast den tiden i princip är över - nu bloggar jag, som du märker, och skriver en och annan krönika på News55. Roligt om du återkommer hit! Tack för vänliga ord om "I ljust minne", den handlar verkligen om två fantastiska tjejer.

   Radera
  2. Klimakteriehäxan är riktigt trevlig person i verkliga livet! ❤️

   Radera
  3. Jag har bloggat på Boktanken länge nu, men eftersom jag har fullt sjå att försörja mig som grafisk formgivare så hinner jag inte vara så aktiv som jag skulle önska. Dig har jag haft koll på i många år och sett på alla möjliga bokbloggar - men jag har aldrig kollat upp vem du är. Det har inte varit väsentligt. För mig var det bara en otroligt rolig överraskning! God jul från Mona (alias Joelinda på Boktanken).

   Radera
 12. En klassisk deckare passar ju fint till jul!

  SvaraRadera
 13. Strömstedts bok bygger ju på hennes egna upplevelser. den är så fin

  SvaraRadera
 14. Poirots jul har jag läst, hyfsat bra. Feelgood klarar jag inte riktigt av så länge världen ser ut som den nu gör.

  SvaraRadera